Kultúra 2016. december 31. 07:30

Híres betlehemesek

Képgaléria
Híres betlehemesek
Betlehemes játékot mutatott be a Padkaporos Néptáncegyüttes december 22-én, Kiskunfélegyházán, a Gémes családnál. A róluk készült különleges hangulatú felvételek bejárták az országot. A fotókat Ujvári Sándor készítette.


1998-ban, lelkes, táncházba járó fiatalokból alakult a félegyházi Padkaporos Néptáncegyüttes. Nevüket nagyszüleik hagyatékából vették, akik padkaporos bálakon mulattak, táncoltak, porozták össze a búboskemence padkáját.

Az együttes élteti, ápolja, s gyermekeinek tovább adja e hagyományokat. Törekednek arra, hogy táncaik mellett meséiket, hagyományaikat, jeles napokhoz kötődő szokásaikat is megőrizzék, rohanó világunkban ezeket az ünnepeket őseink módján, büszkén bárki megülhesse, megélhesse.

Az elmúlt tíz év alatt az együttes sokfelé hírét vitte Félegyházának. A városi ünnepségek mellett, amelyeknek legtöbbször résztvevői, de néha szervezői is (Libafesztivál, Bajuszfesztivál), szerepeltek környékünk sok más településén. A Megyejárás című produkcióval a megye képviseletében eljutottak  a Nemzeti Színház színpadára is.

Európa számos országában mutatták már be  táncaikat, kultúrájukat (Belgium, Anglia, Francia és Németország, Olaszország valamint Vajdaság, Erdély és Felvidék). Utánpótlás csoportjaik révén Gulyás László vezetésével már óvodás, kisiskolás kortól ismerkedhetnek a félegyházi, s környékbeli gyerekek a táncokkal, népi játékokkal – olvasható az együttes honlapján.




 

Kövessen minket a Facebookon is!