Helyi hírek 2017. január 5. 08:15 Forrás: MTI - origo.hu

Komoly szigorítás jön a feltöltős SIM-kártyáknál

Komoly szigorítás jön a feltöltős SIM-kártyáknál
Több hírközlési szabály is változik az új évben, többek közt szigorodnak a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó előírások - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A rendelet tervezete szerint szigorúbban fogják ellenőrizni az ügyfelek személyazonosságát, és kevesebb feltöltős SIM-kártyát birtokolhatnak a magánszemélyek, cégek.


Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire - különösen a terrorizmus elleni fellépésre - tekintettel szigorították a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó törvényt, hogy megelőzzék és kiküszöböljék a visszaéléseket.

Egyes részleteket az NMHH rendeletben szabályoz, ennek társadalmi egyeztetése lezárult, jelenleg a végleges rendeletszövegen dolgoznak - közölték.

A tervezet szerintegy egyéni előfizető legfeljebb tíz, egy üzleti pedig maximum ötven feltölthető SIM-kártyával rendelkezhet egy mobilszolgáltatónál. Ugyan míg egy magánszemélynek csak ritkán van szüksége tíz kártyára egyszerre, a cégeknek ez kellemetlenebb lehet.


Évente kell ellenőrizni a személyazonosságot

Szigorodnak az ügyfelek személyazonosságának ellenőrzésére vonatkozó szabályok is. A szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik hatósági igazolványaik érvényességét. Külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat. Az előfizető személyazonosságát a szerződés megkötésekor,majd ezután évente kell ellenőrizni.

Átmeneti rendelkezésként a törvény 2017. június 30-i határidővel a szolgáltatók kötelezettségévé teszi a meglévő előfizetői szerződésállomány felülvizsgálatát: egyrészt el kell végezni az egy kézben lévő kártyák számának összesítését, másrészt az előfizetőik adatainak egyeztetését és személyazonosításra alkalmas igazolványuk érvényességének ellenőrzését is - olvasható a szervezet közleményében.




 

Kövessen minket a Facebookon is!