Kultúra 2017. január 6. 08:15

A kecskeméti Ráday Múzeum programjai

Képgaléria
A kecskeméti Ráday Múzeum programjai
A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma (Kecskemét, Kálvin tér 1.) a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbította Mező Tibor „Törékeny természet” című kiállítását március 31-éig. Nyitvatartás: keddtől szombatig: 10 és 18 óra között, vasárnap előzetes egyeztetés alapján.


Az állatorvosként praktizáló alkotó különleges munkái minden látogató szívét megérintik. A rejtőzködő vagy éppen figyelmünket követelő alakok messze túlmutatnak a hétköznapi agyagformáláson, az állatfigurákban megbújó tartalom emberi érzésekre, értékekre vagy gyarlóságokra is rámutat.  A kiállításhoz kapcsolódva február közepén különleges állatos, farsangi programmal készülünk az érdeklődő családok számára. A kiállításbúcsúztató április 1-jén lesz, szintén családi nappal kísérve.

*  *  * 

Január 14-én, szombaton folytatódik a nemrég elhunyt Fuxreiter András (1942-2016) ásványgyűjtő emléke előtt is tisztelgő múzeumpedagógiai  előadássorozat a Fuxreiter Ásványgyűjteményben: „Ásványokról kicsiknek és nagyoknak” címmel. Az előadásokat minden alkalommal dr. Fuxreiter Mónika biokémikus (a Debreceni Egyetem professzora és a MTA doktora), a gyűjteményalapító leánya tartja.

10 órától - Gyerekeknek (4-12 év) - Világító kristályok - Hogyan nőnek a kristályok? Mi van egy kristály belsejében? A hibák szépsége. Hogyan világít egy kristály?

16 órától - Felnőtteknek, középiskolásoknak, egyetemistáknak - Világító kristályok - A kristályok tökéletessége. Tekintsünk egy kristály belsejébe! Amikor a hiba az izgalmas. Mitől kezd el világítani egy kristály?


A Dunamelléki Református Egyházkerület egyházművészeti gyűjteményét 1967-ben alapították. Múzeumként 1983 óta működik Kecskeméten. Múzeumunk anyaintézménye a Budapesten található Ráday GYűjtemény. Kiállítóhelyként intézményünkhöz tartozik a pesti Ráday utcában működő Biblia Múzeum is.

A Ráday Múzeum a kecskeméti Ókollégium épületében található. Az Ó- megjelölés arra utal, hogy ez a kecskeméti reformátusok régebbi iskolaépülete. Itt a nagy anyaiskolákhoz (Debrecen, Sárospatak, Pápa) hasonló módon többszintű oktatás folyt. Mai fogalmaink szerint alap- közép- és felsőfokú képzés valamint a diákoknak bentlakást is biztosító református tanintézetet jelent a kollégium szó. Hosszú ideig e kollégium volt az egyházkerület legjelentősebb iskolája. A később emelt iskolaépületet Újkollégiumnak hívják a kecskemétiek.


Fotók: Ráday Múzeum - archívum


 

Kövessen minket a Facebookon is!