Gazdaság 2017. január 5. 15:30 Forrás: MTI

Városnyi magyar dolgozó tűnik el évente

Városnyi magyar dolgozó tűnik el évente
A munkaerőhiánynak elsősorban demográfiai okai vannak, a munkaképes korú népesség fogyása miatt évente 40-50 ezerrel kevesebb ember dolgozik Magyarországon, és a probléma vélhetően még évtizedekig fennáll majd – mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.


A szakmunkás munkaerőhiánynál további gondot okoz, hogy a szakmunkás életpálya már kevésbé vonzó a fiatalok számára, mint 20-30 évvel ezelőtt – mondta az MGYOSZ elnöke.

Rolek Ferenc a hiánnyal érintett területek közül példaként említette az építőipart, ahol építőipari szakmunkásokat keresnek, és a vendéglátást, ahol szakácsot és felszolgálót nehéz találni. A szövetség alelnöke azonban úgy véli, hogy a munkaerőhiány ma már a gazdaság minden területén jelen van.

Azt mondta, a hiány révén nőnek majd a fizetések, azonban mivel a problémának demográfiai okai vannak, ezért a béremelés nemzetgazdasági szinten nem oldja meg a munkaerőhiányt. Ráadásul nehezíti a helyzetet a munkavállalási célú kivándorlás Nyugat-Európába.

Közölte, azok a cégek, amelyek nem bírják a piaci versenyt és nem tudnak olyan hatékonysággal termelni, hogy munkaerőhiány miatt megemelkedett béreket kigazdálkodják, elvéreznek majd.

Ez a fajta veszély az MGYOSZ alelnöke szerint elsősorban a magyar kis- és közepes vállalkozásokat fenyegeti.
 

Kövessen minket a Facebookon is!