Program 2017. január 30. 13:30

A füvesember tart előadást

A füvesember tart előadást
Szabó György, a bükki füvesemberként ismert természetgyógyász tart előadást február 21-én, kedden 17 órakor a Móra Ferenc Művelődési Központban. Az előadást csak regisztrációs jeggyel lehet megtekinteni, amelyeket a művelődési központ információs pultjánál lehet igényelni.


Szabó György Miskolcon született 1928. április 15-én. Édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. 1988-ban nyugdíjba vonult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. A gyógynövények gyógyhatásainak, egészségmegőrző erejének széles körben történő megismertetését a 2000-es évek elején kezdte. A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítója. Egy interjúban elmondta, hogy Sajókazincon élt ősei – nagyanyja, Balogh Bori, valamint a felmenői – javasasszonyok voltak, és hagyományos gyógyítással foglalkoztak.

Évente mintegy 100 előadást tart a gyógynövényekről, azok különböző betegségek elleni használatáról. Az előadások után a résztvevők kérdéseire is válaszol. Gyógyító tanácsadást nem csak az előadásain és az interneten keresztül, hanem 1991-től bükkszentkereszti rendelőjében is folytat, ahová Magyarországon kívül, a határon túlról is nagyon sok beteg érkezik.

Cukorbetegség elleni teája Ausztráliától Brazílián át, Svédországtól Afrikáig ismert. Az ÁNTSZ és a kórházak is számos alkalommal hívták meg rendezvényeikre előadást tartani. Egyik műve a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézete forrásmunkáinak jegyzékében szerepel.

2013 júliusában Györgytea mintabolt néven megnyílt első mintaboltja a fővárosban.

2013-ban az ünnepi könyvhétre jelent meg Szabó György lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa A bükki füvesember nyomában című könyve - olvasható a wikipédia ismertetőjében. 





 

Kövessen minket a Facebookon is!