Kultúra 2017. január 8. 11:30 Forrás: alkotohazak.shp.hu

Farkas Gábor, a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesült

Farkas Gábor, a Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesült
A Falvak Kultúrájáért Alapítvány most tette közzé a Magyar Kultúra Lovagja 2017. évi elismerésének különböző fokozatait és az újabb  díjazottak névsorát. Közöttük szerepel „A közművelődés és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért” kifejtett több évtizedes munkájáért az Európa Jövője Egyesület alapítója, Farkas Gábor Mátyás.


Az indoklás így szól:

Farkas Gábor (Kecskemét) magyar-történelem szakos tanár. Lovagias tettek: Szakmai pályáját a művelődő falusi és kisvárosi kisközösségek klubhálózatában kezdte, amely a Duna-menti Folklór Fesztiválok (1968) szervezésében bontakozott ki. 1990-ben kezdeményezője az Európa Jövője Nemzetközi Gyermektalálkozóknak, amely napjaink kiváló minősítésű kulturális fesztiválja. Szervezője az embargós időkben az ENSZ engedélyes Vajdasági Karácsony adomány-mozgalomnak. A város testvérvárosi kapcsolatai szélesítője. 2006-ban kezdeményező-szervezője a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekarnak. A Leskowsky Hangszergyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke. Két cikluson át a NEA Dél-Alföldi Regionális Kollégiumának alelnöke. Tevékenységéért számos elismerésben részesült, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikereszt, az Európa Parlament „Európai Polgár Díj” és Kecskemét Díszpolgára.
 

Az elismerésről így rendelkezik az Alapítvány:

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. Adható kultúraszervező életműért is. Köszönet jele a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak. Az alapító küldetésének megfelelően kiemelten támogatja a „falvak lámpásainak” elismerését.

Az itthon és határainkon túl is népszerű közéleti személyiség, kultúra-szervező európai polgár további rangos körben január 22-én, vasárnap, a budapesti központi ünnepségen fogja átvenni az elismerést és az evvel járó kötelmek dokumentumait.


Fotó: Európa Jövője Egyesület Archívum
 

Kövessen minket a Facebookon is!