Helyi hírek 2017. január 10. 15:00

A szélmalom felújításának pályázatáról is döntenek a képviselők

A szélmalom felújításának pályázatáról is döntenek a képviselők
Rendkívüli testületi ülést tart január 11-én, szerdán a félegyházi képviselő-testület. A városatyák ezúttal hét napirendi pontban hoznak határozatot. Többek között a további befektetés ösztönzés érdekében módosítják a város rendezési  tervét, a ide vonatkozó törvényi változások kapcsán végrehajtják a polgármester és alpolgármesterek illetményének megállapítását, és döntenek egy 500 ezer eurós pályázatról is.


Félegyháza egyik jelképe, a szélmalom újulhat meg annak a pályázatnak a jóvoltából, amelynek támogatása esetén 2 millió 250 ezer forint önerőt biztosít a város a Kiskun Múzeumnak.  A 2014 – 2020 Magyarország – Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében kiírt támogatási rendszerben Malmok útján – kulturális utak a Dél-Alföldön a malmok mentén címmel benyújtandó pályázatban a Kiskun Múzeum – mint vezető partner – az Ópusztaszeri Történelmi Emlékparkkal, Hódmezővásárhely Önkormányzatával, valamint a szerbiai Nagykikindai Múzeummal és Orom Turisztikai Központtal közösen kíván pályázni.  

Mint az előterjesztésből kiderül, a határon átnyúló turisztikai közös projekt keretében az öt partner a tulajdonukban lévő, vagy a működtetésre átadott malmok (szélmalom, szárazmalom, paprikaőrlő malom) védelmét, állaguk megóvását tűzte célul. A projektben e kulturális örökségi helyszíneket turisztikai célú programokkal teszik népszerűvé, biztosítva ezáltal az ismertségüket. Minden partner a saját adottságait és lehetőségeit kihasználva állította össze programtervét, amely egymást kiegészíti, ezáltal egy komplex kínálatot nyújt a határ két oldalán lévő települések lakosainak megismerni kulturális örökségük e különleges gyöngyszemét a malmok útján.

A Kiskun Múzeum e pályázatban a múzeum udvarán álló kiskunfélegyházi szélmalom felújítását szeretné megoldani, valamint a 15 hónapos projektidő alatt egy nemzetközi tudományos – örökségvédelmi – turisztikai szakmai napot, konferenciát szervez szakembereknek és érdeklődőknek. A szélmalom tervezett felújításának átadásakor Malom alatti sokadalmat – malomfesztivált, valamint több múzeumpedagógiai foglalkozást, szabadidős programot szervez. A projekt keretében megvalósul egy állandó minitárlat is, valamint egy vándorkiállítás a dél-alföldi malmok múltjáról, jelenéről, jövőjéről. A helyszíneken és itt Kiskunfélegyházán is ún. Malmok útja többnyelvű ismertetőtábla térképpel is be fogják mutatni e turisztikai útvonal értékeit.

A pályázat összköltséghatára 500 ezer Euro, amelyet az öt partner megfelelő súllyal oszt szét egymás között. A Kiskun Múzeum, mint vezető partner és a pályázati adminisztráció összefogója, mintegy 45 millió forint összegre pályázik, amelynek majd felét a szélmalom felújításához kapcsolódó költségek teszik ki.

A pályázati feltételek szerint a magyar partnernek 5 százalék önerőt kell biztosítania az EU támogatás (IPA forrás) mellé.

Tekintettel arra, hogy a kiskunfélegyházi műemlék szélmalom állagmegóvásának, helyreállítása jelenleg kizárólag a pályázati lehetőségek kihasználásával tűnik lehetségesnek, a pályázat sikere Félegyháza egyik fontos kulturális örökségének turisztikai szerepét erősítheti.





 

Kövessen minket a Facebookon is!