Helyi hírek 2017. január 10. 19:30

Kérelmekről és támogatásról döntött a művelődési és szociális bizottság

Képgaléria
Kérelmekről és támogatásról döntött a művelődési és szociális bizottság
A Művelődési- és Szociális Bizottság január 10-ei ülésén egyhangúlag jóváhagyta a Kiskunfélegyházi Népdalkör, valamint a Félegyházi Kézilabda Sport Club kérelmét. Ennek értelmében mindkét közösségnek idén március végéig kell benyújtania elszámolását a tavalyi önkormányzati támogatás felhasználásáról. A kórházi dolgozóknak egyszeri, béren kívüli juttatásáról szóló előterjesztés ügyében nehezebben született döntés.


Az elmúlt év utolsó bizottsági ülésén Eszik Bence bizottsági tag javasolta, hogy az önkormányzat a kórházi dolgozókat egyszeri, 10 ezer forint összegű béren kívüli juttatásban részesítse. Felvetéséről akkor nem született döntés. A többség egyetértett azzal, hogy a kórházi dolgozókat segíteni kell, de azzal is, hogy ennek a költségvetési hátterét is meg kell vizsgálni. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy az előterjesztést az év első bizottsági ülésén vitatják meg.

A január 10-ei ülésen dr. Füstös Magdolna aljegyző terjesztette elő az anyagot, amely részletezte, hogy amennyiben a javaslatot elfogadják, és a 260 kórházi dolgozót támogatja az önkormányzat, az a város költségvetését mintegy 3,5 millió forinttal terheli. Béren kívüli juttatást ugyanis csak a munkáltató adhat, jelen esetben a Bács-Kiskun Megyei Kórház. Így az önkormányzatnak a járulékokkal növelt mértékben kell biztosítani az összeget.

Az aljegyző hozzátette: a kormányzati szándék és az eddigi döntések is azt támasztják alá, hogy az egészségügyben dolgozók bérei évenként, folyamatosan emelkednek. 2016 szeptemberétől ez az emelkedés átlagosan 26,5 százalék volt, és várhatóan a további években – ha kisebb mértékben is – de folyamatosan emelkedni fog. Mindeközben az önkormányzat által foglalkoztatott körülbelül 600 dolgozó 2008 óta egy stagnáló bértábla alapján kap fizetést. Ez a nyomott jövedelem olyan fajta bérfeszültséget okoz, ami miatt egyre nehezebb az önkormányzat helyzete.

Az önkormányzat – annak ellenére, hogy nem fenntartója és működtetője – évek óta komoly összeggel támogatja a kórházat. Egyes szakrendelések várólistájának csökkentésére nagyjából 10 millió forintot biztosít. De komoly összeggel segítette a mentőállomás felújítását is. A támogatásokat továbbra is biztosítani kívánja, de ezt a bérjellegű kifizetést nem tudja felvállalni. Ugyanis ameddig az önkormányzat nem tud a saját dolgozóinak olyan bérszintet biztosítani, ami elvárható lenne, addig a kórházi alkalmazottakat nem lenne korrekt támogatni – tette hozzá dr. Füstös Magdolna.  

Az előterjesztést követő vitában Eszik Bence továbbra is kiállt eredeti előterjesztése mellett. A többség viszont úgy vélekedett, hogy a támogatásokkal elsősorban a város intézményeire, dolgozóira kell koncentrálni, azokra, amelyek fenntartása és működtetése az önkormányzat feladata. Így végül úgy döntött a bizottság, hogy a téma megvitatását nem terjesztik a képviselő-testület elé.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!