Kultúra 2017. január 11. 10:15 Forrás: opusztaszer.hu

Történelmünk néma tanúi

Történelmünk néma tanúi
E címmel új kiállítás nyílt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Kárpát-medencében fellelhető magyar várakat, várromokat ábrázoló festményekből. A kiállítás március elejéig látogatható az emlékpark látogatóközpontjában.


„Egy bizonyos idő elteltével a művészember elgondolkodik azon, hogy valami maradandót kéne alkotni. Így érlelődött meg bennem a kiállított sorozat megfestésének gondolata. Olyan sorozatról van szó, ami hiányzó fehér folt a festészetünkben. Fő célom volt, hogy a mai magyar ember figyelmét felhívjam történelmünk még létező néma tanúinak jelenére.  Ezeket az építményeket történelmünk nagyjai hozták létre és eltéphetetlenül kötődnek hozzánk. Ha a helyszíneket felkeressük, akkor a tudat kitörölhetetlenül belénk ivódik, hiszen ha nem ismerjük múltunkat, akkor jövőnk se nagyon lesz!

A délvidéki Zentán születtem 1948-ban, egy iparoscsalád elsőszülött gyermekeként. Tanulmányaimat Zentán és Szabadkán végeztem. Zenta város művészeti életében 1970 óta vagyok jelen. Számtalan csoportos és önálló tárlatom volt szülőföldemen és külhonban egyaránt. 1998-ban a Zala Megyei Nemzetközi Festőtábor zsűrijének különdíját, 2002-ben a Muray Műhely által kiadott bronz emlékérmet kaptam. Ezek és más eredményeim arra ösztönöznek, hogy továbbra is lendülettel alkossak, megörökítsem az általam látott természetet.”

Recskó Béla
festőművész és kopjafafaragó




 

Kövessen minket a Facebookon is!