Gazdaság 2017. január 13. 10:10 Forrás: MTI

Eddig 3 milliárd forintot vitt el a madárinfluenza

Eddig 3 milliárd forintot vitt el a madárinfluenza
A madárinfluenza miatt eddig 3 millió állatot kellett leölni, és 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak - mondta Csorbai Attila, a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója.


Végleges számok még nincsenek – mondta Csorbai Attila az M1 csatorna csütörtöki műsorában. A legnagyobb kárt a víziszárnyas-állományban okozta a betegség, de a kiesés miatt jelentős közvetett kára is keletkezett a termelőknek.

A fertőtlenítést követően minimum harminc napig nem lehet újratelepíteni az állományt, ami a teljes termékpályára kihat, a környező vágó-feldolgozó üzemeknek nem lesz alapanyaga, ami miatt leállhat a termelés is.

Csirkehúsból, pulykahúsból nincsenek készletek, de az ellátás folyamatos lesz. Kacsából és libából viszont előfordulhat készlethiány.

Nem csak a hazai tojótyúk állományon múlik, hogy a tojás ára hogyan alakul, a nettó árakat nem lehet befolyásolni. A piacgazdaságban a kereslet és a kínálat törvényszerűségei határozzák meg európai szinten a tojás árát.

Az áfakulcs a környező országokban magasabb, így ott az árak is magasabbak lehetnek. A baromfihús ára követi az európai- és a világtrendeket. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!