Helyi hírek 2017. január 13. 13:30

In memoriam dr. Somogyvári Zoltánné

In memoriam dr. Somogyvári Zoltánné
1960-ban egy fiatalasszony azzal állt elő az akkori illetékes hivatalban, hogy tanítani szeretne „az énekes iskolában” ének-zenét, miután ő nagyon szereti a gyerekeket, és igen nagy tisztelője Kodály Zoltánnak, ”a zenei nevelés nagyszerű apostolának”. 1992-ben, 32 év szolgálat után, dr. Somogyvári Zoltánné nyugdíjazásakor már több elismerés birtokosa volt: 1972 - Petőfi Emlékplakett, 1973 - Éneklő Ifjúság Nagydíja, 1978 - Kiváló Tanár, 1985 - Az év kórusa kitüntetés.


1957-ben indult el az első ének-zenei osztály Kiskunfélegyházán. Bár a gyermekek tanulmányi eredménye magasabb volt az átlagos iskolai szintnél, sok nehézség kísérte születése percétől az iskolát. Számos helyen, nehéz körülmények között folyt a kiemelkedő szakmai munka. Végül 1973 őszén az új, modern Batthyány Lajos Általános Iskolában kapott otthont a zenei tagozat a Kossuth utcai iskolával együtt.

A tavaszi és a karácsonyi hangversenyek ajándékként kerültek a művészetkedvelő közönség elé. 1992-ben gyermekoperát mutattak be a kicsik az akkori 6. osztályosok főszereplésével. Alíz néni minden rábízott tanítványát elvezette a „tiszta forráshoz”, növendékei megállták helyüket az életben, többen zenei pályát választottak. Vezetésével az érdeklődő tanulók számára országjáró túrákat szerveztek.

A múzeumlátogatások mellett felkeresték nemzeti nagyjaink sírjait, a zenetörténeti emlékeket, a természeti látnivalókat. A magyar tájakon kívül megcsodálhatták Belgrád, Krakkó, a Tátra és az Alpok szépségeit. Induláskor fel-felcsendült a dal: „Áldásoddal megyünk, megyünk innen el, néked énekelünk boldog éneket. Maradj mindig velünk, ha útra kelünk, őrizd életünk minden nap!”

Most szeretett Alíz nénink indult hosszú útra. Mi, akik ismertük, tudjuk, hogy az Úr áldásával.

Forrás: BÁI évkönyvek   
                       

Makányné Óvári Éva
intézményvezető-igazgató





 

Kövessen minket a Facebookon is!