Helyi hírek 2017. január 18. 20:30

Búcsú a PG legendás tornatermétől

Képgaléria
Búcsú a PG legendás tornatermétől
Egyik szemünk sír, a másik nevet - fogalmazták meg az öregdiákok, miközben a PG 112 éve épült tornatermét búcsúztatták január 18-án. A tornatermet ugyanis hamarosan lebontják, és új, korszerű sportcsarnokot építenek a helyén. Az öregdiákok, egykori tanárok és a Szent Benedek Középiskola tanulói emléktáblát avattak a legendás testnevelő, az élsportolók sokaságát nevelő Tulit Péter emlékére. Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész alkotását Titusz atya áldotta meg, Tulit Péter munkásságát Tóth Gyuláné nyugalmazott igazgató méltatta.

Tulit Péter – mindenki Péter bácsija - iskolánknak 5 évig diákja, 37 évig testnevelő tanára, igazgatóhelyettese volt. Nagy szakértelemmel nevelte az ifjú pedagógusjelölteket a sport szerelmeseivé, mestereivé. A sok-sok eredményes sportoló mellett olimpikonokat is nevelt, köztük Zsivótzky Gyulát, Lelkes Andrást, Keszthelyi Rudolfot és Varga Lajost.

Tanárként, kollégaként is tisztelték. Nevelt, intett, fedett, dicsért, de sosem felejtette el megkérdezni, van-e valami probléma, miben segíthet.

2000-ben a legmagasabb sporteredményt elért tanítványával, Zsivótzky Gyulával egy időben Kiskunfélegyháza díszpolgárává választották – mondta az emléktábla avatásán Tóth Gyuláné.  

A dombormű avatása után a tornateremben Rokolya Csaba igazgató így fogalmazott: A hatvanas évek magyar tornászválogatottjának többsége  - Verdes András, Varga Lajos, Keszthelyi Rudolf, Lakatos Szabó János, Újvári Sándor és még sokan mások - innen indultak. 1972-ben szakközépiskola lett az intézmény, de azt követően is fontos szerepet játszott a spot. Az elmúlt négy évtized alatt számos sportsiker kapcsolódik az iskola nevéhez. Ez mutatja azt, hogy mindig fontos volt a korábbi szellemiség, a sport szeretetének továbbvitele. A szakközépiskolai időszak alatt is emblematikus testnevelők, többek között Varga László és Alács Gyula igyekeztek a sport szeretetére nevelni a diákokat.

Ma is fontosnak tartjuk, hogy a gyermek teljes személyiségét szólítsuk meg, és neveljük a test, a szellem és  lélek egységében. Ezért gondoljuk azt, hogy az új csarnok méltó lesz a régi tornateremhez. Ígérem, hogy én és kollégáim mindent megteszünk ezért – tette hozzá Rokolya Csaba.

 

s. r.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!