Helyi hírek 2017. január 22. 11:30

Titkok a levéltárból - Régi idők reklámjai 1. - Hajápolás

Titkok a levéltárból - Régi idők reklámjai 1. - Hajápolás
A 19. században a médiát egyedül az újság képviselte, s mivel az információt a sajtótermékek juttatták el a legszélesebb tömegekhez, így kifejezetten alkalmasak voltak üzleti célú hirdetések, reklámok közzé tételére. Ezt a lehetőséget gyorsan felismerték a kereskedők, forgalmazók is, így szép számmal akadtak mindenféle terméket népszerűsítő reklámanyagok a vidéki lapokban is. Most induló sorozatunkban az 1885 és 1900 között működő három félegyházi újságban (Félegyházi Hírlap, Félegyházi Híradó, Félegyháza és Vidéke) megjelent reklámok közül – tematikus válogatásban – mutatunk be néhányat.


A hajápolás fontossága nem vonható kétségbe. A korabeli újságokban található hirdetések is szép számmal foglalkoztak ezzel a kérdéssel. A legtöbb megvételre kínált készítménynek univerzális hatóerőt tulajdonítottak, a Chromophor hajrestaurátor nevű termék például egyszerre volt hajnövesztő, hajerősítő, korpaellenes és őszülést gátló hatású. Speciálisan csak egy problémára koncentrált viszont a Csillag Anna-féle hajnövesztő kenőcs, mely 14 havi használat után akár 185 cm hosszú „óriási Loreley-hajat” ígért, az urak számára erős szakállnövést biztosított. A szer forgalmazója ma is alkalmazott reklámfogással, az olvasói levelek közlésével hirdette termékét.

Az Antikalvus nevű árucikk a hajhullás, korpásodás és a kopaszodás ellen szolgált, egy másik, az ún. „hajirtószer” igazából szőrtelenítőként, epilálóként funkcionált, vegyi úton távolította el a szőrt az arcról, karokról. Már hajfestőszerekkel is találkozhatunk, igaz, még csak három színárnyalat (sötétszőke, barna, fekete) volt a teljes választék, bár az egyik ilyen termék reklámja azt ígérte, hogy „bármely hajat aranyszőkére fest”, a „Rosetter hajregenerator” pedig állítólag visszaadta az ősz haj eredeti színét. Férfiak részére viszonylag kevés cikket kínáltak, az említett szakállnövesztőn kívül csak a haj puhítására szolgáló brillantint, a szintén hajápoló „Tannochinin pomadét” és a „délczeg, szép bajusz nevelésére” használható „Bohus-bajuszpedrőt”.

Ónodi Márta






 

Kövessen minket a Facebookon is!