Helyi hírek 2017. január 21. 07:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Lajosmizsén ülésezett a megyei közgyűlés

Képgaléria
Lajosmizsén ülésezett a megyei közgyűlés
Idei évi első ülését tartotta a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Lajosmizsén, a Művelődési Házban és Könyvtárban. Basky András polgármester örömmel üdvözölte a megyei politikusokat, majd köszöntője után bemutatta a város főbb nevezetességeit, értékeit és az utóbbi időszak jelentősebb fejlesztéseit.  


A közgyűlés megnyitásaként Rideg László elnök - két ülés közötti beszámolójában - az önkormányzat elmúlt havi terület- és vidékfejlesztés, megyemarketing, valamint nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt.

Ezt követően a közgyűlés megtárgyalta a 2017. évi működési rendjét érintő változásokat, valamint az idei évi munkatervét.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. pályázatot kíván benyújtani az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2. felhívására. Ennek fő célja, hogy az Európai Unió támogatásával lehetőséget biztosítson a magyar-szerb határvidék közös fejlesztésére egy harmonikus, együttműködő, fenntartható és biztonságos környezettel rendelkező régió létrehozásával. A közgyűlés elfogadta és hozzájárult a pályázatok benyújtásához, továbbá az azok megvalósításához szükséges önerő biztosításához.  

A nemzetgazdasági miniszter, mint a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter, kidolgozta a 2014-2030 időtávra vonatkozó Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepciót. A megyei önkormányzatoknak ennek kidolgozásában, véleményezésében részt kell venniük, tekintettel arra, hogy a jelentés a megyéket és területi célokat is érinti. Ennek teljesítése érdekében területi munkacsoport jött létre, amelynek a beszámolóhoz szükséges és elkészített részanyagát vitatta meg a közgyűlés, majd megszavazta annak benyújtását.   

Szántó István elnök beszámolt a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2016. évi második félévi tevékenyégéről, valamint a 2017. évi munka- és pénzügyi tervéről. A bizottság 2016 második félévében 20 nemzeti értéket (2016-ban összesen 35 értéket) vett fel a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba. A megyei önkormányzat a Földművelésügyi Minisztériumtól kapott támogatásból önálló honlapot is létrehozott a megyei értékek bemutatására (www.bacskiskunmegyenemzetiertekei.hu, bacskiskunremeke.hu), ahol a jogszabályi előírásoknak megfelelően kategóriák szerint is szerepelnek a megyei és települési értékek.

A Klebelsberg Intézményfenntartói Központból (KLIK) a területi szervei január 1-jével kiváltak, és a Klebelsberg Központról szóló 134/2016. (VI. 10.) Kormányrendeletben meghatározott Tankerületi Központba olvadtak be. A KLIK január 1-jétől Klebelsberg Központ (KK) néven működik tovább. A KK középirányítóként segíti a fenntartói alapelvek egységes megvalósulását. A KLIK jogutódja az újonnan megalakult Tankerületi Központ. Rideg László felkérésére Zsámboki Anna igazgatóasszony betekintést nyújtott a Kecskeméti Tankerület működéséről, feladatairól és terveiről a politikusoknak.

Kling István, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság Belvízvédelmi és Öntözési osztályvezetőjének előadása zárta a januári ülést. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a területi vízügyi igazgatóságok jelenleg két olyan projektet valósítanak meg, amelyek Bács-Kiskun megye területét is érintik. Mindkét projekt célja, hogy javuljon a szélsőséges hidrológiai és vízjárási helyzetekhez való alkalmazkodás az adott területeken.

A Barna és Fiai Faiskola által adományozott, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Lajosmizse Város Önkormányzatának gyümölcsöző együttműködését szimbolizáló fát a közeli Meserét Óvoda kapta, akik ”zöld óvoda” lévén tavasszal elültetik és nagy gondossággal nevelik majd azt.

A nap folyamán települési és megyei értéktár-kiállítás volt megtekinthető, a művelődési ház aulája pedig a Megyei Garabó keretében a helyi kézművesek és gazdák portékái kóstolójának és vásárának adott helyet. Tematikus, szemléletformáló foglalkozáson vehettek részt a Fekete István Általános Iskola diákjai. A gyerekek játékos feladatokat oldottak meg a helyi termékek megismerése témakörben. Cél: már fiatal korban átérezni annak fontosságát, hogy mindenféle szempontból kifizetődő helyben termelt, előállított terméket vásárolni és fogyasztani.

 

Napirendi pontok:

1. Tájékoztató két testületi ülés közötti ügyekről  
Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

2. Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2017. évi munkatervének megállapítására
Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

3. Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Interreg IPA CBC Magyarország-Szerbia felhívásra benyújtandó pályázatairól 
Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

4. Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a területi nemzetiségi önkormányzatok közötti együttműködési megállapodások felülvizsgálatára
Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

5. Előterjesztés az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció céljainak megvalósításáról szóló beszámolóhoz szükséges részanyag elkészítésére
Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

6. Beszámoló a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2016. évi második félévi tevékenységéről
Előadó: Szántó István, az értéktár bizottság elnöke

7. Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2017. évi munkatervének és pénzügyi tervének jóváhagyására
Előadó: Szántó István, az értéktár bizottság elnöke

8. Előterjesztés a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és alelnöke illetményének és költségtérítésének megállapítására
Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Kovács Endre Miklós, megyei jegyző

9. Előterjesztés igazgatási szünet elrendelésére a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatalában 2017-ben
Előadó: Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke

10. Tájékoztató a Kecskeméti Tankerületi Központról
Előadó: Zsámboki Anna tankerületi igazgató, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kecskeméti Tankerület

11. Tájékoztató az Országos Vízügyi Főigazgatóság Bács-Kiskun megyei fejlesztéseiről
Előadó: Somlyódy Balázs főigazgató, Országos Vízügyi Főigazgatóság

12. Egyebek






 

Kövessen minket a Facebookon is!