Kultúra 2017. január 23. 15:30

Értékrendről és hagyományőrzésről a Batthyány Iskolában

Képgaléria
Értékrendről és hagyományőrzésről a Batthyány Iskolában
Pelyva Imre tanár úr meghívására látogatott az iskolába a 10 éve Pestről Bugacra költözött Varga Mihály, aki az ötödik osztályos gyerekekkel beszélgetett. Ő inkább mesemondónak, bőrdudásnak és a hagyományt megélni akarónak tartja magát.


A gyerekek odaadóan figyeltek, majd az elbeszéléseikből megtudhattuk, hogy régen minden valamirevaló férfinak bajusza volt, szinte csúnya volt egy ember anélkül, de a huszárságnál is alapkövetelmény volt a bajusz.

A hagyományőrző megemlítette, hogy az ünnepekről és az ajándékozásról, mint például a Karácsonyról Jézus születése és a szeretet jusson először az eszünkbe, ne a drága, felesleges költekezés! Ami fontos, hogy boldogságot pénzzel nem lehet kiérdemelni, sem azt megvásárolni. A karácsony a szeretet ünnepe kell, hogy legyen, amelyre az Advent, a várakozás idején megfelelően készülünk és jócselekedeteket hajtunk végre.

A gyerekeknek a legnagyobb szüksége a szüleikre van és arra, hogy azok meséljenek, játsszanak, foglalkozzanak velük. Legtöbbször nem a mindenféle csillogó vacak hiányzik a gyereknek, hanem a szülői jelenlét.

Miska bácsi a nebulóknak és a tanároknak még elmondta, hogy hiába vannak meg a külsőségek, a mai divatosnak mondott ruhák, kütyük, azok mit sem érnek a lélek és a szeretet nélkül. A régi emberek azért voltak boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, mert az öltözékük és a belsőjük egymást erősítették.

A beszélgetés legfontosabb mondanivalója, hogy próbáljunk szeretetben élni!

 

Lejegyezte: Bense Zoltán

Fotó: batthyanysuli.hu, kurultaj.hu





 

Kövessen minket a Facebookon is!