Egészségügy 2017. január 24. 13:30

Globális siker a méhnyakrák-megelőző védőoltás 

Globális siker a méhnyakrák-megelőző védőoltás 
Már 10 éve alkalmazzák Európában, így hazánkban is a Cervarix védőoltást, mely hatékonyan veszi fel a küzdelmet az évente világszerte negyedmillió nő halálát okozó méhnyakrákkal, továbbá a végbélnyílásrák és a szeméremtest, hüvely, végbélnyílás rákmegelőző állapotainak megelőzésére is törzskönyvezve van.


Az évtizedes utánkövetési idővel rendelkező vakcinát ez idáig 135 országban regisztrálták, és számos nemzeti védőoltási programban szerepel. A szexuális élet megkezdése előtt beadott oltóanyag – klinikai vizsgálatokkal igazoltan – 93,2%-os összhatékonysággal véd a méhnyakrák ellen, függetlenül attól, hogy a 14 ismert rákkeltő HPV-típusból melyik áll a fertőzés mögött. A Magyarországon beadott Cervarix oltások száma mára meghaladta a félmilliót, világszerte pedig már 57 millió adagot használtak fel. Méhnyakrákban még napjainkban is 400 nő hal meg hazánkban évente. A legbiztosabb védekezés a megelőzés: a védőoltás és a rendszeres szűrés.

A humán papillomavírus (HPV) egyes típusai rákkeltők, azonban ezek a ráktípusok azon kevés daganatos betegség közé tartoznak, amelyek közül egyesek ellen hatékonyan lehet védőoltással védekezni. A HPV-vírus szexuális úton, a bőrfelületek érintkezésével terjed, tehát minden szexuálisan aktív embert érinthet kortól függetlenül. A HPV 14 különböző rákkeltő típusa okozhatja az egyik legismertebb rákbetegséget, a méhnyakrákot, amely világszerte legalább negyedmillió nő halálát okozza évente.

A betegség Európában évről évre 30 ezer nő életét követeli. A kontinensen 100-ból 1 nőnél kialakulhat a betegség. A méhnyakrák a 45 év alatti nők második leggyakoribb rákos megbetegedése. A statisztika itthon is riasztó: minden évben 1000-1200 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és több mint 400 nő hal meg, ami európai viszonylatban még mindig magas szám.

A Cervarix oltást Európában 2007-ben vezették be, a világ 135 országában szerzett érvényes regisztrációt. A 2007–2016 között itthon mintegy félmillió alkalommal beadott védőoltásból világszerte már 57 millió dózist használtak fel.

Hazánkban a Nemzeti Védőoltási Program kiterjesztésének köszönhetően 2014 óta minden 12. évét betöltött hetedik osztályos lány térítésmentesen jogosult a méhnyakrák elleni vakcinára. Az oltási program rendkívül népszerű és sikeres: az ÁNTSZ tájékoztatása szerint tavaly ősszel a 44.612 oltásra jogosult több mint 76%-a – mintegy 34 ezer lány – igényelte az ingyenes védőoltást. Az elmúlt három évben már több mint 100 ezer iskolás kapta meg a védőoltást. Az ÁNTSZ számításai szerint ezzel eddig 330 lányt menthettek meg a későbbi súlyos rákbetegségtől. 

Ma már a szülők többsége tisztában van azzal, hogy a magas fokú védelem kialakulásának alapfeltétele, hogy a lányok a védőoltást a szexuális életük megkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor szinte még biztosan nem fertőzöttek HPV-vel. A védőoltás mellett a méhnyakrákszűrés is elengedhetetlen, rendszeres szűréssel a betegség még a rák kialakulása előtt felfedezhető és kezelhető.

A védőoltási program elsődleges célja a méhnyakrák-megelőzés, ezért fontos, hogy az alkalmazott vakcina minél szélesebb körű védelmet biztosítson a betegség ellen. Fontos megjegyezni, hogy nincs kizárólagos összefüggés a vakcinában lévő összetevők száma és a méhnyakrák elleni hatásosság mértéke között. A Cervarix vakcina például két HPV-típust tartalmaz, de egyedülálló abban a tekintetben, hogy kiemelkedően magas, több mint 93%-os védelmet biztosít a méhnyakrákkal szemben, az azt okozó HPV-típustól függetlenül. Ez azt jelenti, hogy a vakcina klinikai vizsgálatokkal igazoltan 100-ból legalább 93 esetben megakadályozza a méhnyakrák kialakulását függetlenül attól, hogy azt melyik rákkeltő HPV-törzs okozza. A maximális hatásosság eléréséhez még az is szükséges, hogy az oltást a lányok a szexuális életük megkezdése előtt megkapják.

A Cervarix oltással 9 éves átlagos követési idővel állnak rendelkezésre a vakcinával kapcsolatos klinikai vizsgálati adatok (clinical study data), az oltás való életben mutatott hatékonyságát (real life data) pedig már egy évtizede elemzik a szakemberek.

A szigorú minőségbiztosítási és technológiai követelmények betartásával gyártott vakcina a humán papillomavírus egyes típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza, azaz nincs benne élő vírus, tehát nem okozhat méhnyakrákot vagy más fertőzést.

A vakcinából a bevezetése óta több mint 57 millió dózist használtak fel világszerte, többek között nemzeti védőoltási programokban az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Hollandiában.

Magyarországon 2007–2013 között – tehát még a védőoltási rendbe emelést megelőzően – körülbelül már 245.000 adag Cervarix oltóanyagot használtak fel. A 2017. tavaszi iskolai kampányoltás végére a hazánkban beadott Cervarix oltások száma meghaladja majd a félmilliót.

Ma már a hazai statisztikák is alátámasztják, hogy indokolatlan az oltást követő reakcióktól való félelem. A védőoltás veszélyeivel riogató híreket semmi sem igazolja: a hazai adatok szerint a védőoltási programban eddig elhanyagolható számú oltási reakciót jelentettek (0,009%), és ezek is enyhe, maguktól elmúló tünetek voltak.

A vakcina alkalmazásával összefüggésben 2007–2013 között is mindössze 10 alkalommal jeleztek oltást követő nemkívánatos eseményt (0,0004%). Súlyos, oltást követő nemkívánatos eseményről a Cervarix védőoltással összefüggésben egyáltalán nem érkezett bejelentés.  A tű látványa miatti rosszullét volt a „legkomolyabb” mellékhatás a HPV elleni kampányoltás során.


Sokoldalú vakcina – fiúknak is

A méhnyakrák-megelőzésen kívül a Cervarix vakcina bizonyos HPV típusok által okozot ritka betegségek, például a végbélnyílásrák, illetve a szeméremtest, a hüvely és a végbélnyílás rákmegelőző állapotainak megelőzésére is törzskönyvezve van, és fiúknak-férfiaknak is adható.

A HPV ugyanis nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes lehet: továbbadhatják a fertőzést partnerüknek, illetve náluk is kialakulhat HPV okozta végbélnyílásrák (mely nem azonos a végbélrákkal). A végbélnyílásrák nem gyakori daganatos betegség, a megbetegedések döntő többségét pedig HPV-vírus okozza. Hazánkban 2014-ben összesen 168 fő betegedett meg végbélnyílásrákban.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!