Helyi hírek 2017. január 29. 13:30 Forrás: baon.hu - Vajda Piroska

A hideg ellenére is megóvhatjuk kutyáinkat a sérülésektől

A hideg ellenére is megóvhatjuk kutyáinkat a sérülésektől
A kemény hidegekben az állatmenhelyeken élő kutyák is több gondoskodást igényelnek. Ilyenkor megnő a kutyák létszáma, több a munka, viszont kevesebb a dolgos kéz.


A kiskunfélegyházi állatotthon új vezetője, Bay Diána a baon.hu kérdésére elmondta: ilyenkor télen megugrik a kutyák létszáma, mert a városi gazdák nem járnak ki a hobbikertekbe, nem gondoskodnak hűséges házőrzőikről, magukra hagyják őket. Az éhező ebek megszöknek, elkezdik fosztogatni a baromfiudvarokat, ilyenkor jönnek a bejelentések. Decemberben mintegy 30 új kutyát vittek be az otthonba – részletezte Diána. Hozzátette: továbbra is gondot jelent, hogy a legtöbb kutyában nincs chip és nem kaptak oltást. De az is előfordul, hogy van chip, de nem valósak rajta az adatok. Így hosszú időbe telik mire kinyomozzák a kutya gazdáját. A menhely munkatársai az internet, a közösségi média lehetőségeit kihasználva sokat dogoznak a kutyák népszerűsítésén, így az örökbefogadás is egyre jobban elfogadott, de messze vagyunk a nyugati országok szokásaihoz és a felelős állattartást is tanulnunk kell még.
 

Télen kevesebb az önkéntes, viszont több a munka a menhelyen

Az állatotthon vezetője arról is beszámolt, hogy ilyenkor télen sokkal több a munka, amihez kapnak ugyan segítséget, de sajnos a hidegben az önkéntesekből is kevesebb van. Ezért mindig szívesen fogadják a kutyabarátokat. Az önkéntesekre nem csak a kutyák gondozásánál lenne szükség, hanem a felelős állattartás népszerűsítésében is. Tervezik, hogy a kutyákkal együtt kijárnak majd az óvodákba és iskolákba. Tavasszal pedig megismételik az örökbefogadó napot is.

Ha valaki beleszeretett a menhely valamelyik kutyájába, de nem viheti haza, örökbe fogadhatja virtuálisan. Kedvencét bármekkora összeggel támogathatja, amit a gondozására fordítanak.


Jó tanácsok gazdiknak

A fagyos idő ellenére megóvhatjuk kutyáinkat a téli sérülésektől, betegségektől. – Célszerű nem sózni a havat a házunk környékén, hiszen a só a hóval együtt a kutyák talpába mehet, és marhatja. Helyette inkább lapátoljuk, söpörjük a havat, vagy szórjuk be homokkal. Séta után pedig érdemes áttörölni a talpaikat, sőt ha napi egyszer megfelelő krémmel bekenjük, garantáltan elmarad az irritáció – tanácsolja Szabó Attila, a kecskeméti Argos Állatvédelmi Egyesület elnöke és a kutyaiskola vezető kiképzője, aki számtalan megunt, vagy elkóborolt, gazdátlan ebet fogadott már gondozásába. Egyesületében jelenleg 12 kölyök- és felnőtt kutya keresi leendő gazdáját.

A szakértő többek között az itató víz gyakori ellenőrzésének fontosságát hangsúlyozta. – Az ivóvizet minél gyakrabban pótoljuk, hiszen akár 1-2 órán belül is befagyhat a mínusz 10 fokokban. Lényeges, hogy ne rátöltsünk a már befagyott vízre, sőt nem is kell teleengedni az edényt, mert ilyenkor alapvetően kevesebbet isznak a kutyák, mint nyáron. Élelemből azonban érdemes kicsivel többet adni nekik a szokásosnál, mert a hidegben nem árt a nagyobb kalóriabevitel.

A zimankó beköszöntével sok gondoskodó gazdi plusz pokrócot helyez el a kutyaházban, Szabó Attila szerint azonban a takarónál nagyobb védelmet nyújt a szalma a mínuszokban. A pokróc könnyen átnedvesedik, ezáltal sokkal hamarabb megfázhat a kutya. A szalma ellenben könnyűszerrel cserélhető.

– Továbbá célszerű szigetelni a kutyaházat: csupán pár ezer forint többletköltséggel jár, ha két réteg közé egy hungarocell bélés kerül. Szoktuk még javasolni, hogy érdemes ilyenkor a kutyaház aljára egy deszkát erősíteni, hogy a szalmát ne tudja a kutya kitúrni – mondta.

Az állatvédő hangsúlyozta továbbá: ellenzi a láncon tartást, főleg télen, mikor kiemelten fontos a mozgás kedvenceink számára. Azonban a sétáltatás is kiemelt odafigyelést igényel. – Ha befagyott tó vagy folyó mellett játszunk a kutyával, nagyon figyelni kell, nehogy ráugorjon a jégre, ha az beszakadhat alatta. Valamint a jégen való hancúrozás során megcsúszhat, és komoly ficamot, sérülést is szenvedhet – hívta fel a figyelmet.

A hideg mellett azonban akadnak egyéb veszélyforrások is. – Télen fagyállót rakunk az autóinkba, mely különösen mérgező vegyszer, édes íze miatt azonban vonzza az állatokat, és nagyon kis mennyiség is képes a halálukat okozni. Ha valaki arra gyanakszik, hogy kutyája vagy macskája belenyalt a fagyállóba, azonnal vigye állatorvoshoz. A legfontosabb azonban, hogy ha bárki bármikor didergő vagy átfagyott állatot talál az utcán, semmiképp se hagyja ott. Vigye meleg helyre, és gondoskodjon az állatorvosi ellátásáról, vagy hívjon hozzá állatvédőket. Ellenkező esetben lehet, hogy ő látja az állatot utoljára életben – tette hozzá. 


Önkéntesként kezdte

A kiskunfélegyházi állatotthon új vezetője, Bay Diána sokáig önkéntesként dolgozott az állatmenhelyen. Kisgyermekként állatorvosnak készült, majd végül óvónőnek tanult, de csak rövid ideig dolgozott a szakmájában. Több helyen is kipróbálta magát, ám a menhelyen talált rá igazi hivatására. Mivel nagyon szereti a kutyákat, kézenfekvő volt számára, hogy elvállalja a megüresedett állatotthon vezetését. Felügyelete alá tartozik a gyepmesteri telep és a menhely is. Jelenleg mintegy 60 kutyát gondoznak.





 

Kövessen minket a Facebookon is!