Kultúra 2017. január 30. 07:30

„Álom-találkozó” a Szakmaközi Művelődési Házban

Képgaléria
„Álom-találkozó” a Szakmaközi Művelődési Házban
Bucsu Alinda festményeiből nyílt kiállítás január 27-én, a Szakmaköziben. A tárlathoz kapcsolódóan adott koncertet a Yenisei együttes. A félegyházi alkotó műveit Zsirmik István ajánlotta a közönség figyelmébe, majd együttese történetéről, az elhangzó dalokról, zenékről szólt, bemutatva a különleges hangszereket is.


A képek egy részén domináns elem a növényvilág, és a megjelenített tárgyak is természetes alapanyagúak, mint például a kisszék, amin estefelé a ház előtt üldögéltek és beszélgettek a szomszédokkal, az arra járókkal.

A rokka ma már az idő rokkája. Fonalat, ruhát már csak a legelszántabbak készítenek saját kézzel. De legalább Kormi hozza a régi formáját: fényfonalakkal játszik, igaz az egér is felkeltené az érdeklődését, feltéve, ha a rágcsálók még nem mentek ki a divatból.

Álomszerű hangulatot árasztanak a képek, összegezte tárlatbemutató gondolatait Zsirmik István.

Az alkotások bemutatása után együtteséről is szólt. Elmondta, hogy az együttes 21 éve alakult. Elsősorban az uráli és altaji rokon népek zenéjével foglalkoznak, de az utóbbi években jelentősen kibővült repertoárjuk. Az együttes programjainak különlegessége, hogy a dallamok között a rokon népek meséi, versei is elhangzanak, amelyek a koncerten túl irodalmi élménnyel is megajándékozzák a közönséget. A koncerteken megszólaló hangszerek - húrosok, fúvósok, ütősök - a minél teljesebb hangzásvilág bemutatását szolgálják. De megszólalnak különleges zeneszerszámok is, mint például esőcsináló bot, zenélő edény, gong, vihardob, szellemfurulya, fém, bambusz- és csontdorombok.

s. r.




 

Kövessen minket a Facebookon is!