Egészségügy 2017. január 30. 11:30 Forrás: Magyar Hírlap

Védőnők is végezhetik a méhnyakrákszűrést

Védőnők is végezhetik a méhnyakrákszűrést
Olyan, kistelepülésen élő nőket is rá tudnak venni a méhnyakrákszűrésre a védőnők közreműködésével, akik tíz vagy akár annál több éve nem voltak nőgyógyásznál – mondta tegnap Rétvári Bence, a humántárca államtitkára. A cél az, hogy csökkenjen a betegség okozta halálozás száma.


A Magyar Hírlap beszámolója szerint bevonják a védőnőket is a méhnyakrákszűrési programba, annak érdekében, hogy csökkentsék a betegség okozta halálozások számát és növeljék a szűréseken való részvételt – közölte tegnap Rétvári Bence a távirati irodával az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hete alkalmából. A humántárca parlamenti államtitkára jelezte azt is, ezzel egy időben „közel viszik” a szűréseket a kistelepülésen élő nőkhöz, így olyanokat is rá tudnak venni a megelőző vizsgálatokra, akik tíz vagy akár annál több éve nem voltak nőgyógyásznál.

A Magyar Hírlap korábban megírta, hogy már három évvel ezelőtt elindult az a program, amely országossá terjesztette ki a védőnői méhnyakrákszűrést. A legutóbbi, tavalyi adatok szerint már két és fél ezren vettek részt olyan oktatásban, amelynek végén önállóan is elvégezhetik a szűrést, a program hosszú távú célja azonban – amellett, hogy csökkenjen a méhnyakrák okozta halálozások száma –, hogy 2018 végéig minden védőnő megszerezze a szükséges képesítést. 

Rétvári Bence rámutatott, Magyarországon évente mintegy négyszáz nő hal meg méhnyakrák miatt, de a veszélyeztetett korosztályba tartozó, huszonöt-hatvanöt éves nőknek évente csupán harminc százaléka vesz részt a 2004 óta működő szervezett szűréseken. A magasabb részvételi számot úgy érnék el, hogy „jól kiépített, térítésmentes vizsgálatokat szerveznek”.

A szűrésbe bevont védőnőkkel kapcsolatban elmondta, magas szintű oktatáson vesznek részt, a korábban kiképzettekkel együtt pedig már 1381-en végezhetik el a vizsgálatot, s közülük 964-en hátrányos helyzetű településeken tevékenykednek. Rétvári tájékoztatása szerint a jelenleg uniós támogatással zajló kurzusok nyomán a védőnőknek csaknem ötvenöt százaléka jogosult lesz a méhnyakrákszűrés végzésére, a romák által sűrűbben lakott megyékben pedig ez az arány közelíti majd a hetven százalékot. Hangsúlyozta, így korán felfedezhetik a daganatos elváltozást, a méhnyakrák elleni védőoltással pedig a betegség kialakulását okozó humán papillomavírus (HPV-) fertőzések válnak megelőzhetővé. 





 

Kövessen minket a Facebookon is!