Sport 2017. február 7. 15:00

Erős emberek között

Képgaléria
Kiváló eredményeket ért el az elmúlt években az "erős emberek" versenyein a félegyházi Gubicza Pál. A 36 éves és 115 kilogrammos sportoló 2011 óta foglalkozik komolyabban versenyzéssel. 2016-ban 12 megmérettetésen vett részt és a tervei szerint 2017-ben tovább gyarapítaná serlegei sorát. A pénzdíjakat nélkülöző versenyekre önszorgalomból, munka mellett készül. Legkedveltebb versenyszámai közé tartozik a buszhúzás, kamionelhúzás. Emellett ha szükséges egy 576 kilogrammos kereket is megforgat a sikerért.


Előbb hobbiszinten, 2011-től pedig komoly felkészüléssel országos versenyeken vesz részt az "erős emberek" között Gubicza Pál. Elmondása szerint az erő mellett gyorsaság és technikai felkészülés játszik nagy szerepet az eredményekben. Fizikumát, súlyát tekintve gyengébb, mint 140-160 kilós riválisai, de a versenyeken képes eltüntetni a különbséget - tette hozzá.

- Heti három edzéssel készülök a holt szezonban. Áprilistól négy teremedzést és egy szabadtéri tréninget iktatok be. Sok néző látogatja az erős emberek versenyeit, a nem mindennapi látvány gyakran 400-500 figyelő tekintetet is a helyszínekre vonz.

A versenyzést kevesen támogatják, Gubicza Pál többnyire önköltségén látogatja a tornákat. Szeretetből és nem a pénzért csinálja, jutalmat és díjazást sem kap a jó eredményekért.

- Meghívásos és szabadkártyás versenyeken indulok el. Magyarországon az egyik legnívósabb megmérettetésnek a hódmezővásárhelyi "Barbár Kupa" számít, amelyen 2016-ban másodikként végeztem. Szép eredményeim közé tartozik a komáromi negyedik hely, a kerekegyházi ezüstérem és a kecskeméti első helyezés.

Egy-egy helyszínen 4-6 versenyszám vár az "erős emberekre". A kőgolyó pakolás, a gumiforgatás, vagy éppen a különböző tárgyak, eszközök húzása, emelése minden településen nagy látványosságnak számít.

Gubicza Pál 2017-es tervei között több nívós verseny szerepel, egyebek mellett az országos bajnokság páros selejtezőjében is elindul Meleg Antallal. Emellett nyáron a szlovákiai négyes nemzetközi megmérettetésen is részt vesz.

Példaképének a jelenlegi is aktív sportoló Eddie Hall-t tekinti és reméli, hogy még sok mindent elérhet ebben a sportágban.
 

Kép és videó: Gubicza Pál

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!