Kultúra 2017. február 5. 13:30

Titkok a levéltárból - Jövendölés Móra Ferencről?

Titkok a levéltárból - Jövendölés Móra Ferencről?
A Félegyházi Hírlap egyik 1899-es számában érdekes cikk jelent meg „Félegyháza egyik legnagyobb fiáról” címmel. A szerzője ismeretlen, bár latinos műveltségről tett tanúbizonyságot, hiszen tárcáját „Aliquis” (valaki) álnév alatt publikálta. Azt sem árulta el az író, hogy kiről szól a cikke, az újságolvasókra bízta a kérdés megválaszolását.


Több mint 100 évvel a tárca megszületése után – látva a „beteljesült jóslatokat” – bátran mondhatjuk, hogy az akkor még csak 20 éves Móra Ferencre gondolhatott a szerző. Móra Ferenc 1897-ben érettségizett a félegyházi főgimnáziumban, tehát az újságcikk közreadásának évben már nem lakott a városban, hanem Budapesten élt egyetemistaként. Verseit azonban szülővárosának újságjai továbbra is rendszeresen leközölték.

A cikk szerzője így ír: „E város egyik nagytehetségű szülöttéről mint a jövő legnagyobbjáról szól itt az ének. Mint Félegyháza legnagyobb fiáról, mint irodalmunk kiváló gyöngyéről fognak ő róla megemlékezni már a közeljövőben. […] A jövő legnagyobb irodalmi alakjáról van itt szó, akit e város annyiban érdekel, hogy ezt mondhatja szülővárosának. […] Mint fiatal gyermekben már itt vetett lobot először magas tehetsége, melyet már akkor bámultunk benne és mely fejlődésére nézve életkorát mindig jobban túlhaladta, itt jelentek meg tőle nyomtatásban első versei, melyekben az avatott lélek nem egy kontár, hétköznapi kezdő első kísérleteit, hanem a jövő egyik legnagyobbjának repülni tanulását látta, már itt kezdett felhaladni azon a lépcsőn, melyre mi tuczat-emberek csak feltekinthetünk, de fel nem léphetünk, mert az a fokozat a szellem halhatatlanságához vezet. […] Büszke lesz őrá Félegyháza minden sarja, míg csak magyar szó hangzik e hazában. […] És Ő? Ő, kedves olvasó, dicsősége tetőpontján is el fog jönni Félegyházára, […] de csak azért, hogy megnézhesse kedvenc tartózkodási helyét, a temetőt és ölelhessen két áldott öreg embert: édesatyját és édesanyját.”

A cikk szerzője mintha a jövőbe látott volna: megjósolta Móra Ferenc irodalmi sikereit és azt is, hogy szülővárosa egykor büszke lesz egyik legnagyobb fiára.

Ónodi Márta





 

Kövessen minket a Facebookon is!