Helyi hírek 2014. június 3. 07:54

Állatvédők működtetik a gyepmesteri telepet

Képgaléria
Állatvédők működtetik a gyepmesteri telepet
Láthatóan baráti szándékkal fut felénk Totó, a drótszőrű tacskó, a félegyházi állatmenhely „matuzsáleme”. Körbeszaglász minket, majd ismét elfoglalja helyét „földszintes” bélelt foteljében, a bejárat melletti irodában. – Nagyon öreg már Totó: 1997 óta van nálunk, és legalább két éves volt, amikor idekerült. Tavaly azt hittük, elveszítjük. Már alig tudott mozogni az ízületei miatt. Akkor vágtuk le a kedvenc fotelje lábát, hogy könnyebben bele tudjon mászni – magyarázza Marancsikné Némedi Erzsébet, a Fido Bácsi Közhasznú Alapítvány titkára, a Herosz Kiskunfélegyházi szervezetének elnöke, mielőtt sétára indulunk a befogott, gazdátlan kutyák között.

A képviselő-testület döntése értelmében június 1-jétől a helyi kutyamenhely alapítója, a Fido Bácsi Alapítvány működteti a gyepmesteri telepet. A telep vezetője Huszka Tamás, aki Erzsikével együtt kezdetektől elkötelezettségből, önkéntes munkában, tehát díjazás nélkül dolgozott a gazdátlan ebekért.

– 1996 óta van menhely Kiskunfélegyházán, 2004-ben kezdeményeztük először a gyepmesteri telep átvételét – mondja a pedagógus pályát állatvédelemre cserélő Tamás, s már sorolja is a terveket: – infrastrukturális fejlesztéseket, kennel építést és kapacitásbővítést szeretnének. Erre nagy szükség van, hiszen jelenleg is 38 kutya van a menhelyen, 28 a telepen, valamint több kölyök önkénteseknél van ideiglenesen elhelyezve. Azzal, hogy egy irányítás alá került a menhely és a gyepmesteri telep, hatékonyabb elosztás valósítható meg, általánosabbá válik az állatvédő szemlélet, és a telep munkájába is be tudjuk vonni az önkénteseket.

Márpedig az önkéntes munka az alapítvány legfőbb bázisa. Itt van mindjárt Erzsike, aki kezdetben tanítás után jött ki naponta a telephelyre, 2009 óta pedig nyugdíjasként tölti itt minden szabadidejét. Legyen tél vagy nyár, hétköznap vagy karácsony, ő itt van, és bőven méri a kedves szót, a simogatást az állatoknak. Baranyi-Réczicza Tímea a fajtamentőkkel és a külföldi állatvédelmi szervezetekkel való kapcsolatot ápolja. Dr. Medgyesi József, a telep állatorvosa és a kuratórium elnöke a befogott kutyák gyógyításáért, ivartalanításáért tesz komoly erőfeszítéseket. Nekik és a többi önkéntesnek nagy szerepe van abban, hogy a menhely lakói közül sokan képessé válnak újra bízni az emberben…

Égig ér a kutyaugatás, miközben kísérőink végigvezetnek a kennelek között. Van itt mindenféle eb a fajtatisztától a keverékig, a fiataltól az öregig, a kistestűtől a méretesig.

– Évente mintegy 100 kutyát adunk örökbe chipezve, beoltva. A fiúkat ivartalanítjuk, a szukák közül havonta egyet-kettőt. A gyepmesteri telep feladatai közé tartozik a kóbor ebek begyűjtése. Ezeket az állatokat két hét karantén után gazdához lehet juttatni, vagy el lehet altatni. Az állatmenhely azért alakult, hogy minél nagyobb legyen az örökbefogadás, és minél kisebb az elaltatás aránya – emlékeztet Tamás.  

Erzsikétől azt is megtudjuk, hogy az alapítvány természetbeni adományokból és az 1 százalékos felajánlásokból tartja fenn magát.

– Sokan viselik szívükön a kóbor ebek sorsát. A Polyák Pékség lejárt szavatosságú pékáruval, a libavágó fejjel és farháttal segít. Éves szinten 1,1-1,7 millió forint gyűlik össze az egy százalékokból, és sokszor kapunk tápot, pokrócokat, szőnyegeket, edényeket magánszemélyektől is. A közös irányítással mostantól ugyanez az állatvédelmi szemlélet határozza meg a gyepmesteri telepen folyó munkát is.

Tóth Timea

Fotó: Kürti László

 

Kövessen minket a Facebookon is!