Program 2014. június 3. 10:51 Forrás: keol.hu

P. S.: könyvbemutató Kiskunfélegyházán

P. S.: könyvbemutató Kiskunfélegyházán
Az Ünnepi Könyvhét keretében június 5-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Házban mutatják be Borzák Tibor P. S. – Titkok a barguzini csontváz körül című könyvét.

A szerzővel Kriskó János beszélget. Jelen lesz Karáth Imre operatőr-rendező is, aki az est végén levetíti az Egy legenda nyomában című dokumentumfilmjét. Mindhárom vendég részt vett az 1989-es szibériai expedíción, így a közönség kérdéseire hiteles választ tudnak adni.

„Az idő igaz, / S eldönti, ami nem az” – Petőfi Sándor írta 1846 tavaszán Voltak fejedelmek... című versében. Mint mindig, ezúttal is pontosan fogalmazott. Ez az idézet mottója is lehetne Borzák Tibor P. S. – Titkok a barguzini csontváz körül című könyvének, melyet az első kritikák az „utóbbi idők legigazibb és egyben legszomorúbb” oknyomozó olvasmányának neveznek. Nem véletlenül, hiszen az egész magyarságot érintő és érdeklő témáról van szó: mégpedig lánglelkű költőnk lehetséges szibériai életéről és testereklyéinek felkutatásáról.

Negyedszázaddal ezelőtt, 1989. július 17-én a szibériai Barguzinban előkerült egy európai ember csontváza, amelynek jellegzetességei huszonöt ponton megegyeznek legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor testi jegyeivel. Szenzációként robbant a hír, amit érzelmektől túlfűtött viták, szakmainak vélt primitív vádaskodások követtek. Hogyan „csempészték ki” a csontvázat Moszkvából, miként „varázsolták” nővé Amerikában, miért akarták „megsemmisíteni” a maradványokat – számos botrány övezte a Petőfi-ügyet, ami végül tudományos és politikai csatározások áldozatává vált.

Ebben a könyvben a szerző – aki újságíróként maga is tagja volt az expedíciónak – felsorakoztatja a létező szibériai legendákat, a hadifogolykérdés tényeit és feltárja a barguzini csontváz körüli rejtélyeket, melyek valóságos krimivé állnak össze.

Kövessen minket a Facebookon is!