Kultúra 2017. február 9. 07:30

Szórakozva művelődni a Kocsmakvíz által

Képgaléria
Szórakozva művelődni a Kocsmakvíz által
Első alkalommal rendezték meg a Móra Ferenc Művelődési Központ szervezésében, a Korona kávézóban a Kocsmakvíz műveltségi vetélkedőt.


Bár a műfaj egyáltalán nem új, talán sokan nem hallottak arról, hogy egyes kávézókban, kocsmákban nem csak meccset nézni, vagy beszélgetni lehet, hanem alkalmanként a barátokkal csapatokat alkotva lehetőség van vicces vetélkedőben fitogtatni műveltségünket. 

A QuizNight – magyrul a Kocsmakvíz – az angolszász területeken méltán népszerű pubquiz magyarországi változata. A műfaj sok évtizedes múltra tekint vissza, egyes országokban szinte minden kis kocsmában rendszeresen játsszák. 

Magyarországon mostanra több nagyvárosban is csatlakoztak a kezdeményezéshez, miszerint egy kávézóban vagy kocsmában egy játékos vetélkedő alkalmával egy baráti társaság közösen művelődik. Ezúttal, hagyományteremtő céllal a félegyháziak is belekóstolhattak a vidám kvízjátékba. Az első Kocsmakvízre 12 csapat jelentkezett, diákok, és felnőttek egyaránt.

Kovács-Csonka Szilvia, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a Kocsmakvíznek a tervek szerint lesz folytatása. Havonta egyszer, keddenként este hattól szeretnék tartani a vetélkedőket, ahol szórakozva művelődhetnek a fiatalok és az idősebbek is.

A kérdéseket nem a Művelődési Központ munkatársai állítják össze, hanem a QuizNight nevű vállalkozás, amely 2009 óta foglalkozik az angolszász területeken méltán népszerű vetélkedők magyarországi megvalósításával – tudom meg az igazgatótól. Kovács-Csonka Szilvia azt is elárulta, hogy a Kocsmakvíz megszervezésével népszerűsíteni szeretnék a Művelődési Központot és programjait a kiskunfélegyházi lakosság körében.

Gulyás Réka, a művelődési központ munkatársa, játékvezető az est folyamán a legkülönfélébb témákból tett fel furfangos kérdéseket a versenyző csapatok tagjainak: történelmi, filmtörténeti, logikai, irodalmi és földrajzi kérdések is elhangzottak.

A Kocsmakvíz résztvevői megtapasztalhatták azt, hogy milyen jó közösségben lenni és közben saját tudásukat is bővíthették. Mostantól tehát havonta egyszer a játékos kedvű kiskunfélegyháziak együtt törhetik a fejüket a Korona kávézóban.

Kövessen minket a Facebookon is!