Helyi hírek 2017. február 8. 20:40

Végre Félegyházán is méltósága lehet az utolsó búcsúnak - videóval

Képgaléria
Megújul számos útszakasz, további mintegy száz lámpával fejlődik a közvilágítás, csaknem 130 millió forint önkormányzati forrásból megépül az Alsótemetőben az új ravatalozó. Egyebek mellett ezek a fejlesztések szerepelnek Félegyháza város 2017 évi költségvetésében, amit lapunk nyomdába kerülésével egy időben fogadott el a képviselő-testület.


A mintegy 6 milliárd forintos költségvetésből a közintézmények működtetése és a városüzemeltetéssel összefüggő kiadások mellett jut pályázati önerőre és az itt élők komfortérzetét növelő beruházásokra is. De olyan mellőzhető, mégis minden félegyházi és a városba látogató örömét szolgáló célra is költ az önkormányzat, mint például a virágosítás. Idén soha nem látott számban kerül virág a belváros és a városrészek közterületeire: a főkertész koncepciója alapján tavasszal – a muskátlikon felül – mintegy 18 ezer növényt telepítenek ki a KVI szakemberei.

A polgármesteri program két sarkalatos pontja, az útfejlesztések és a városhoz méltó ravatalozó megépítése foglalja keretbe a város 2017. évi költségvetését. Mindkét fejlesztés több évtizedes lakossági igényt elégít ki.

A gyászolók, a hozzátartózok régi panasza Félegyházán, hogy a szeretteiktől vett végső búcsút beárnyékolja az Alsótemető ravatalozójának állapota. Sokszor lehet hallani érvként: a térség legkisebb falujában is méltóbb körülmények között búcsúztatják a halottakat, mint itt. Egy, a témában rendezett lakossági fórumon Csányi József polgármester így fogalmazott: a város tartozik azzal lakóinak, hogy megteremti az utolsó búcsú méltóságának feltételeit. Nos, úgy tűnik, hogy ez idén ősztől teljesül.

A beruházás előkészítése már korábban megkezdődött, és egy tudatos koncepció mentén jutott el a mostani kivitelezési fázisig. Mivel a jelenleg ravatalozóként működő épület elhelyezkedése és mérete sem alkalmas arra, hogy a kor szakmai elvárásai és a lakosság igénye szerinti épületnek adjon helyet, először területet vásárolt az önkormányzat, majd megkezdődött a tervezés. A végső koncepció többkörös, a lakossággal és a szakemberekkel folytatott egyeztetések során forrt ki. Két ravatalozóhelyiség lesz, az egyik a kisebb, családias, a másik a nagyobb szertartások megtartására alkalmas. A tervezésnél figyelembe vették a környékben élők kérését is, miszerint a látvány és a működés ne zavarja az ő mindennapjaikat. A várhatóan ősszel elkészülő beruházás az Alsótemető fejlesztésének csak az első üteme. A tervek szerint jövőre tovább folytatódik a mintegy fél évszázados hiányosságok felszámolása a ravatalozóig vezető zúzalékos út aszfaltozásával, a temető körbekerítésével, és a belső utak rendbetételével. A fejlesztésekből nem marad ki a Felsőtemető sem, ahol a ravatalozó korszerűsítését tervezi a városvezetés.

A főbb gyűjtőutak szisztematikus megújítása idén többek között a Dessewffy utca Bercsényi-Kaffka Margit közötti, gyakorlatilag az egész Kossuthvárost érintő szakaszának 125 millió forintos költségvetésű, és a Kiskun utca Sólyom és Sas utca közötti részének 36 millió forintot felemésztő újjászületésével folytatódik. A tavaly megkezdett lendület a Csólyosi úton sem lassul le: 2017-ben újabb egy kilométeres szakaszon folytatódik, és megkezdődik a Molnártelepi út felújításának előkészítése is. Az ígéretek szerint a bővítési területet ingyen megkapja a város a MÁV-tól, az ott lévő közművek áthelyezésére pedig 20 millió forintot irányzott elő az önkormányzat. Folytatódik a strand felújítása is, többek között parkosítással és térkövezéssel szépül tovább a régi, megkopott népszerűségéből az elmúlt évek fejlesztései nyomán mind többet visszahódító létesítmény. Új járdák és parkolók épülnek többek között a Dózsa György utcai és a Petőfi lakótelepen, a Móra városban szilárd burkolatot kap a teniszpálya és a szociális otthon közötti útszakasz, míg a Bikahegyben a Kökény utca kap aszfaltburkolatot.

Mindez azonban csak ízelítő Kiskunfélegyháza város 2017. évi költségvetéséből, amelyről részletesebben következő lapszámunkban olvashatnak.

Fotó: Kürti László
 

Kövessen minket a Facebookon is!