Helyi hírek 2017. február 11. 09:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Változtak a szociális ellátások

Változtak a szociális ellátások
Január 1-jétől módosult a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény.


Időskorúak járadékának összege változott:

  • aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte és saját, valamint vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80%-át ( 22.800 Ft ) ebben az esetben az időskorúak járadékának összege: 24.225 Ft,
  • aki egyedülálló, a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, de 75 évesnél fiatalabb és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 95%-át ( 27.075 Ft ), ekkor az időskorúak járadékának összege: 28.500 Ft,
  • aki egyedülálló, 75.életévét betöltötte, havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át ( 37.050 Ft ), itt az időskorúak járadékának összege: 38.475 Ft.
  • Jövedelemmel rendelkező jogosult esetén az időskorúak járadékának összege a fenti összegeknek és a jogosult havi jövedelmének a különbözete. Amennyiben ez nem éri el az 1000.-Ft-ot, a jogosult részére akkor is legalább 1000 Ft időskorúak járadékát kell megállapítani.


Aktív korúak ellátása:

  • keresőtevékenység folytatása esetén az ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni a keresőtevékenység 121. napjától
  • aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, a nyugdíjkorhatár betöltése hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni az ellátásra való jogosultságát
  • az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás maximális összege 48.795 Ft, amennyiben a házastárs/élettárs foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül, a maximális összeg 25.995 Ft


Ápolási díj:

A költségvetési törvény alapján  az ápolási díj havi bruttó összege január 1-jétől:

  • alapösszegű ápolási díj: 31.000 Ft
  • kiemelt összegű ápolási díj:  55.800 Ft
  • emelt összegű ápolási díj: 46.500 Ft


Az ápolási díj folyósításának időtartama továbbra is szolgálati időre jogosít. Az ápolási díjban részesülő személy az ellátás után továbbra is nyugdíjjárulék vagy magánnyugdíjpénztári tagság esetén tagdíj fizetésére kötelezett.

Lényeges változás, hogy amennyiben az ápolást végző személy az ápolásra való jogosultság feltételeinek felülvizsgálatára irányuló eljárást akadályozza, azaz a felülvizsgálati lapot a meghatározott határidőig a járási hivatal részére nem juttatja vissza, az ápolási díjra való jogosultságát megszüntető határozat jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapon belül ismételten nem állapítható meg részére ápolás díj.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tájékoztatója felhívja a figyelmet, hogy továbbra is hatályban van a szociális törvény azon rendelkezése, amely szerint időkorúak járadékában, az aktív korúak ellátásában és az ápolási díjban részesülő személy 8 napon belül köteles a járási hivatalnál bejelenteni, ha a jogosultságának fennállása alatt már rendszeres pénzellátás megállapítására (pl. nyugdíj, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás) irányuló eljárást indított vagy álláskeresési támogatást igényelt.

A már rendszeres pénzellátásra való jogosultság fennállásának időtartama alatt igénybe vett időskorúak járadéka, aktív korúak ellátása és az ápolási díj jogosulatlanul, de nem rosszhiszeműen felvett ellátásnak minősül, amelyet vissza kell fizetni. Amennyiben a 8 napos bejelentési kötelezettségének az ügyfél nem tesz eleget, a jegybanki alapkamattal megemelt összegben kell visszafizetnie. Ennek elmaradása esetén, a követelés a részére folyósított pénzbeli ellátásból – annak 30%-a erejéig – levonható, ennek sikertelensége esetén a követelést adók módjára kell behajtani.

A megtérítésre kötelezett halála esetén a követelés meg nem térült összegét – a hagyaték erejéig – az örökösöktől kell behajtani.


A közfoglalkoztatási bér is változott január 1-jétől:

  • a teljes munkaidős közfoglalkoztatási bér 81.530 Ft-ra,
  • a legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén a közfoglalkoztatottat megillető bér 106.555 Ft-ra.




     

Kövessen minket a Facebookon is!