Program 2017. február 12. 10:20 Forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum

Az erényöv titkos történetei...

Az erényöv titkos történetei...
A Kecskeméti Katona József Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a Cifrapalota kiállítóhelyén rendezendő „Az erényöv titkos történetei – Mítosz és valóság című időszakos kiállításának megnyitójára február 14-én, kedden 17 órára. A programot 16 éven felüli látogatóknak ajánlják! A megnyitó idején korhatár alattiaknak múzeumpedagógiai foglalkozást biztosítanak.

Fotó: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

Köszöntőt mond: Dr. Végh Katalin, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgató-helyettese

A kiállítást Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg.

Közreműködnek: Molnár Alexandra és Sáfár Adél, a Kecskeméti Színjátszó Műhely tagjai, valamint Jámbor Zsolt (ének) és Orosz Csaba (gitár).

A tárlat augusztus 20-áig, hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között látogatható.

(6000 Kecskemét, Rákóczi út 1. telefon: +36 76 480 776; www.muzeum.kecskemet.hu/cifrapalota)

 

Az erényöv titkos történetei – Mítosz és valóság

Az erényöv használatának eredete a közhiedelem szerint a keresztes háborúk korába nyúlik vissza, és célja az asszonyi hűség kikényszerítése, biztosítása volt. Az elképzelés hamis. Valójában egy 18. századi mítoszon alapul, amely a 20. század végéig nemcsak a tudományos és ismeretterjesztő irodalomban maradt fenn, hanem a nagyobb és kisebb múzeumok gyűjteményei is adatokat próbáltak szolgáltatni hozzá.

Az erényöv valódi története az elmúlt 500 év mentalitástörténetének, orvostörténetének, szexualitás-történetének, és muzeológiájának torzításokkal, hamisításokkal és visszavetítésekkel gazdag láncolata, amely sokkal inkább a modern korról szól, pontosabban arról, hogy a modern kor a felvilágosodás századától kezdve hogyan akarta a középkor kultúráját szemlélni. Kiállításunk ennek az elképzelt középkori tárgyaknak hamisított múzeumi műtárgyakkal alátámasztott kivetítési kísérletét tárja a látogatók elé.
 

Kövessen minket a Facebookon is!