Sport 2014. június 4. 10:06 Forrás: bacskatasztrofavedelem.hu

Egykerekes kecskeméti lánglovag a Balaton körül

Egykerekes kecskeméti lánglovag a Balaton körül
A tűzoltókra jellemző a kitartás és az akaraterő, mind a munkában, mind a sportokban. Erre jó példa a hírös város tűzoltójának rekordkísérlete egy keréken, a magyar tenger körül. Szántó Árpád tű. zászlós, a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője egykerekű kerékpárjával - a szervezők engedélyével - teljesítette az ULTRABALATON futóverseny 212 kilométeres távját kevesebb, mint 24 óra alatt.

A zászlós egy éve készült a rekordkísérletre, hogy 24 órán belül teljesítse a 212 kilométert a Balaton körül. Az első kísérlete az elmúlt évben sikertelen volt, hiszen 33 óra 23 perc alatt tudta teljesíteni a távot. A két verseny között eltelt időben az egykerekűbe „beletekert” sok kilométer meghozta az eredményt. Szántó Árpád a felkészülési időben részt vett és teljesítette a távot az öt napos Bécs–Pozsony–Budapest Szupermaratonon (317 kilométer), a négy napos SPURI Balaton Szupermaratonon és számos futóversenyen, valamint a mindennapjai részét képezte a Kecskemét - Nagykőrös és Kecskemét – Szentkirály közötti távolság megtétele.

Az edzéseken rendszeresen részt vett Árpád hivatalos kísérője, Balázs István tűzoltó zászlós, a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője is. A versenyen István - kétkerekű kerékpáron - vitte a versenyző tartalék egykerekűjét, felszerelését és a frissítőket. A hétvégén, a szervezőkkel történt - a rekordkísérlethez szükséges - hivatalos időmérés leegyeztetését követően, az egyéni indulók után Szántó Árpád és kísérője nekivágott a 212 kilométeres távnak. A versenypályán a terepviszonyok igen változatosak voltak, hiszen az egyenes szakaszokat emelkedők tarkították, amikor is tolni kellett az egykerekűt. A versenyző az első 130 kilométert igen jó átlagban teljesítette.

Az éjszakai szakasz azonban igencsak feladta a leckét, hiszen sötétben nagyon nehéz volt megtalálni a helyes útvonalat és a szél is felerősödött. Árpád hajnali négy óra körül úgy érezte feladni kénytelen a versenyt és nem sikerül teljesítenie azt, amire egy éve készült. A száznyolcvanadik megtett kilométer után talán a kísérője biztatásának, talán a holtponton való átlendülésnek köszönhetően minden tartalékát összeszedve sikerült újult erővel folytatnia a versenyt, és jobb időeredményt elérni, mint az előző órákban. A kétszázadik kilométer emlékezetes marad, hiszen ekkor tudatosult benne az, hogy sikerülhet a nagy álom, hiszen a maradék tizenkét kilométerre maradt még két órája, és ez plusz erőt adott neki. Így született meg a hivatalos eredmény: 22 óra 56 perc 12 másodperc.

Nagyon sokan drukkoltak és segítettek Árpádnak, hogy ez a rekordkísérlet sikeres legyen. A verseny alatt kétszer volt nagyobb esése. Az elsőnél egy olasz futó segítette fel, ekkor nem történt sérülés. Az éjszakai, második esésnél megsérült Árpád térde, amit a készenlétben álló feleség látott el és kötözött be. Árpád kísérője István nagyon sok segítséget nyújtott; az éjszakai szakaszon ő is kivette a részét a terep megvilágításában, és a 212 kilométer utolsó 82 kilométerében sok-sok erőt adott a versenyzőnek. Szántó Árpád köszönetét fejezi ki minden szurkolójának, segítőjének és a szervezőknek, akik lehetővé tették számára ezt a megmérettetést!

Fotó: Szántó Árpád tű. zászlós - Kecskemét HTP

Kövessen minket a Facebookon is!