Helyi hírek 2014. június 4. 11:04 Forrás: MTI

Bács-Kiskunban júliustól is dolgoznak a kéményseprők

Bács-Kiskunban júliustól is dolgoznak a kéményseprők
Júliustól hét megyében leállhatnak a kéményseprők - A lépés hátterében az áll, hogy mindeddig elmaradt a szolgáltatók rezsicsökkentés miatt kieső bevételeinek kompenzációja.

A katasztrófavédelem illetékes szervezeti egységeit mindeddig nem tájékoztatták arról, hogy bárhol leállna a kéményseprő-ipari közszolgáltatás – mondta a Népszabadságnak Hajdu Márton, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője, aki hozzátette: ha ilyen jelzés érkezik hozzájuk, a megyei igazgatóságok jogszabályi felhatalmazás alapján megteszik a szükséges intézkedéseket, azaz hatósági határozatban közérdekű szolgáltatót jelölnek ki.

A Népszabadság 2014. május 30-i cikke felidézi: júliustól leáll a kéményseprői szolgáltatás hét megyében. A kéményseprők Pest, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy és Nógrád megyében összesen 842 településen június 30-án még ellátják feladataikat, de utána már nem. Erről május 29-én határozott a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének (MKOI) ülése. A résztvevők nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben kifejtették, hogy kényszerű lépésük hátterében az állami intézkedések állnak, ugyanis mindeddig elmaradt a tavaly júliusi rezsicsökkentés miatt kieső bevételeik kompenzációja.

A szolgáltatás leállításáról szóló dokumentumból az is kiderül, hogy az ipartestületi ülésen részt vevő tagvállalatok képviselői kijelentették: a jogszabályi követelményeknek megfelelő színvonalon nem képesek a kieső szolgáltatásokat pótolni akkor sem, ha őket erre kijelölik. A pótláshoz ugyanis nincs se megfelelő létszámuk, se eszközállományuk, és nincs pénzük mindezek pótlására.

Kövessen minket a Facebookon is!