Kultúra 2017. február 18. 11:30

Helyismereti vetélkedőt szerveznek

Helyismereti vetélkedőt szerveznek
A Kiskun Múzeum ebben az évben tizenharmadik alkalommal hirdet helyismereti vetélkedőt három korcsoportban, intézmények összefogásával. A hatalmas érdeklődésre számot tartó vetélkedő minden évben más-más aktuális témát céloz meg.

Fotó: archív


A tavasszal induló XIII. helyismereti vetélkedő témája:

A félegyházi zene- és dalkultúra

A régi kor embere megénekelte élete minden fontos és kevésbé fontos eseményét, bánatát, örömét. A zene, a dal a felgyorsult 21. században is végigkíséri egész életünket. Ebben az esztendőben számos kerek évfordulón emlékezhetünk meg nagyszerű muzsikusokról. 135 esztendeje, 1882-ben született és 50 éve, 1967-ben hunyt el Kodály Zoltán, akinek zeneoktatási módszere szerepel az UNESCO szellemi és kulturális örökség listáján. 110 esztendeje alakult meg a Kiskunfélegyházi Daloskör, mely 90 éve vette fel Petőfi nevét. A Magyar Örökség-díjas zeneszerző, Balázs Árpád, városunk díszpolgára 80 éve született. A vetélkedővel szeretnénk a diákok figyelmét Kodály szavaira irányítani, hiszen a zene mindenkié.

A helyismereti vetélkedőhöz nem szükséges zenei előképzettség. Háromfős csapatok jelentkezését várjuk három korosztályban:

általános iskola 5-6. osztály

általános iskola 7-8. osztály

középiskola.

Jelentkezési határidő: február 27-e, hétfő

Jelentkezések leadása: személyesen a Kiskun Múzeumban, vagy a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, e-mailen: [email protected].

Jelentkezés: csapatnév és csapattagok, felkészítő tanár neve, elérhetőség megadásával.


A XIII. helyismereti vetélkedő három fordulóból áll.

Az első forduló két részből áll:

a.) A Levéltárban helyben megoldandó feladatot kapnak a diákok. A csapatok már erre a fordulóra készítsék el a menetlevelet, amelybe az első pecsétet a levéltárban kapják, ezzel is igazolva a helyszínen való megjelenést. Az ott megoldott feladatok eredményét később ismerhetik meg a vetélkedő csapatok.

A Levéltárat március 1-je és 31-e között kereshetik fel a városháza II. emeletén.

Nyitva: hétfőtől – csütörtökig: 8-15.30 óra között, pénteken 8 – 13 óra között.

Tel.: (76) 560-428

b.) A csapatok feladatlapot kapnak a jelentkezést követően, március 1-jén, melyet önálló kutatómunka során töltenek ki a megadott helyismereti irodalom felhasználásával.

A megoldásra egy hónap áll rendelkezésre. Csak azokat a feladatlapokat fogadjuk el, amelyet kézzel írtak a diákok, nem készülhetnek számítógéppel, illetve felnőtt kézírással. A feladatlapokat olvashatóan és tömör megfogalmazásban kell kitölteni. A felkészítő pedagógusok, a segítő családtagok csak iránymutatást adhatnak a csapatoknak, helyettük nem oldhatják meg a feladatokat. Azonosság esetén egyeztetünk a pedagógussal és pontlevonás jár. A megadott helyismereti irodalomban megtalálhatóak a kérdésekre a válaszok.

Leadási határidő: április 3-a, hétfő.

Leadás helye: a Kiskun Múzeum vagy a Petőfi Sándor Városi Könyvtár.

A második forduló szintén két részből áll.

a.) A csapatoknak látogatást kell tenniük a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában (Batthyány Lajos u. 12-16., 3. emelet) április 3-7. között

b.) a Rocktárban (Kossuth Lajos u. 35.) április 24-e és 28-a között.

A látogatások igazolása szintén a menetlevélben történik pecséttel. A csapatok a forduló előtt játéklapot kapnak ehhez a feladathoz.

A részletes tájékoztatást, a feladat leírását március végén kapják meg az érintett csapatok.

Leadási határidő: május 3-a, szerda.

 

A helyismereti vetélkedő harmadik fordulója

az előző évek megszokott rendje szerint zajlik. A városbejárás során öt állomáshelyen kell feladatokat megoldania a csapatoknak.

Időpontjai: május 9., kedd (I. korcsoport: 5-6. osztály) 14 – 16 óra

május 10., szerda (II. korcsoport: 7-8. osztály) 14 – 16 óra

május 11., csütörtök (III. korcsoport: középiskolások) 14 – 16 óra.

A három forduló összesítéséből alakul ki a helyismereti vetélkedő eredménye, a csapatok sorrendje.

Az eredményhirdetés időpontja: május 18-a, csütörtök.

Helyszíne a Kiskun Múzeum. Az eredményhirdetésre minden csapatot és felkészítő tanárt szeretettel várunk.

Az első három csapat az okleveleket a városalapítók napján, május 21-én, vasárnap a városi ünnepségen veheti majd át.

A korcsoportok 6 legjobban teljesítő csapata egy budapesti közös kiránduláson vesz részt, amelynek tervezett időpontja június 8-a.

A feladatok megoldásához szükséges irodalom:

Kiskunfélegyháza helyismereti könyve. (Szerk.: Bánkiné Molnár Erzsébet) Kiskunfélegyháza, 1998.

Kiskunfélegyháza, Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Jászszentlászló, Kunszállás értékei. (Szerk.: Fekete Beatrix) Kiskunfélegyháza, 2015.

Elektronikus forrás:

http://ertekterkep.com/

internetes honlapok

Általános tudnivalók:

- A vetélkedő során a csapatokról fényképek készülhetnek, melyeket a szervező intézmények honlapjukon, a sajtóban publikálhatnak.

- A jelen felhívást és a későbbi tájékoztatást a Kiskun Múzeum honlapján (www.kiskunmuzeum.hu) közzétesszük.

- A leadási határidő be nem tartása pontlevonással jár.

- A csapatoknak egy, következetesen használt csapatnévvel kell játszaniuk.

- A menetlevelet a verseny kezdetére el kell készíteni. Tartalmaznia kell 3 bélyegző (levéltár, művészeti iskola, Rocktár) és 5 helyszín helyét (városbejáró).

Cél, hogy az egy csapatban vetélkedő diákok közösen, együttműködve győzzék le az eléjük állított akadályokat, használják a helyismereti irodalmat. Ismerjék meg a helyi könyvtár, múzeum és levéltár gyűjteményeit, amelyek őrzik a múlt emlékeit. Fedezzék fel és becsüljék városunk történetét.


 

Kövessen minket a Facebookon is!