Helyi hírek 2017. február 17. 07:30

Szakértőnktől - Házastárs, élettárs, bejegyzett élettárs - mik a lényeges különbségek?

Szakértőnktől - Házastárs, élettárs, bejegyzett élettárs - mik a lényeges különbségek?
Sok pár teszi fel a kérdést: mi értelme a házasságnak, miért kellene nekünk összeházasodni, miért nem élhetünk egymással boldogan, minden különösebb jogi kötelék nélkül? Ez utóbbi kérdés is mutatja azt, hogy mennyire pontatlan az átlagember ismerete a családjogi kapcsolatainkról.


Az élettársak között is fennáll ugyanis bizonyos jogi kötöttség, hiszen minden, amit az élettársi életközösség alatt szereznek a felek, az közös vagyonnak minősül mindaddig, amíg az ellenkezőjét nem sikerül bizonyítani. Az élettársaknak ezen felül tartási kötelezettsége is keletkezhet egymás felé, amennyiben megszűnik az élettársi életközösségük és arra valamelyik fél önhibáján kívül rászorul. Tehát az élettársak között létrejön jogi kötelék, ugyanakkor elesnek olyan „kedvezményektől”, amelyek a házastársakat megilleti. Így az élettársak egymás után nem örökölnek, nem illeti meg őket egymás nevének viselési joga, illetve az élettársi kapcsolat nem keletkeztet apasági vélelmet gyermek születése esetére.

Az előbbi különbségek közül a legjelentősebb az öröklési jog hiánya. Ennek különösen olyan fiatal párok esetében van jelentősége, akik már jó ideje együtt élnek, de közös gyermekük még nem született, viszont együttélésük alatt szereztek különböző vagyontárgyakat. Ekkor, ha valamelyikük elhalálozik, az elhunyt tulajdonában lévő vagyonelemek nem az élettársat fogják megilletni, hanem a még élő szülőket, rosszabb esetben pedig olyan távolabbi rokonokat, akik egyáltalán nem járultak hozzá ezen vagyontárgyak megszerzéséhez. Ilyen szituáció elkerülésére – ha a felek továbbra sem akarnak házasságot kötni - érdemes végrendeletet készíteni, megjegyzendő ugyanakkor, hogy a túlélő szülőt ekkor is megilleti a kötelesrész iránti igény.

Különleges családjogi forma a bejegyzett élettársi kapcsolat, amely joghatásaiban lényegében a házassággal egyenlő, amikor is az azonos nemű felek anyakönyvvezető előtt tesznek nyilatkozatot ilyen jellegű kapcsolat létesítésére. Különbség azonban, hogy a bejegyzett élettársak nem fogadhatnak örökbe gyermeket, illetve nem viselhetik egymás nevét sem. A közjegyzőknek továbbá van egy ezzel kapcsolatos speciális hatásköre, jogosultak ugyanis a bejegyzett élettársi kapcsolat megszüntetésére egy általuk lefolytatott nemperes eljárásban.


Dr. Csonka Péter
közjegyző




 

Kövessen minket a Facebookon is!