Kultúra 2017. február 18. 18:05

Eldöntötték, kik a legjobb értékőrzők - videóval

Képgaléria
Február 15-én és 16-án, a Lakiteleki Népfőiskolán rendezték meg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által meghirdetett „Értékőrzők Bács-Kiskunban” című verseny döntőjét. A verseny első napján az általános iskolások, a második napon pedig a középiskolások mérhették össze tudásukat és ügyességüket.


A megyei döntőt megelőzően két webes fordulón vettek részt a fiatalok, ahol elsősorban szakmai tudásról, kreativitásról és csapatjátékról tettek tanúságot. Az első fordulóban a saját környezetükből egy olyan értékre kellett javaslatot tenniük a települési vagy megyei értéktárba, ami még jelenleg nincs nyilvántartásba véve. A második fordulóban ezt a javaslatot vicces, interaktív, izgalmas előadással mutatták be. A harmadik fordulóban csapatjátékokon vettek részt.

– A vetélkedőnek az a célja, hogy az ifjúság jobban megismerje a meglévő értékeinket, és buzdítani is szeretnénk őket arra, hogy próbáljanak újakat találni és dokumentálni – mondta Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Moiskó Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöki tanácsadója hangsúlyozta, hogy a fiatalok kreatívan oldották meg az első két forduló feladatait. Hozzátette, legfőbb céljuk, hogy elköteleződjenek a hungarikum-mozgalom iránt.

– Én azt gondolom, ezek a gyerekek értékőrzők lesznek a saját településeiken – mondta Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési intézet tanácsadója, majd hozzátette, hogy a részt vevő fiatalok láthatóan büszkék arra, hogy náluk is vannak fontos, értékes dolgok.

Az általános iskolások közül a soltszentimrei Verebek csapata bizonyult a legügyesebbnek, a középiskolások közül pedig az Imrehegyi Kincskeresők jutottak tovább. Ők képviselhetik majd megyénket a Kárpát-medencei  döntőben.

Kövessen minket a Facebookon is!