Kultúra 2017. február 17. 17:30

A cigányok Petőfije

Képgaléria
A cigányok Petőfije
Dankó Pistára, a cigányok Petőfijére emlékeztek a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban február 16-án. ​​​​​​​A Hattyúház kiállító- és rendezvénytermében Juhász István nyugalmazott gimnáziumi tanár tartott előadást az érdeklődőknek a híres cigány muzsikusról.


Dankó Pistáról, a kiváló magyar dal- és nótaszerzőről sok érdekességet és anekdotát mesélt a közönségnek. Elmondta többek között, hogy Dankó Pista bár csak három elemi iskolát végzett, de 15 éves korában már saját cigányzenekarának élén játszott.

Az 1890-es években beutazta Magyarországot daltársulatával. Felléptek az Alföldön, valamint a Felvidék nagyobb városaiban. Meghívást kaptak Oroszországba is, Moszkvában és Szentpéterváron játszottak nagy sikerrel. Nagyon szeretett szépirodalmat olvasni, egész könyvtárat gyűjtött össze magának élete során. 
A tüdőbaj 44 éves korában elragadta az élők sorából. Temetésén az egész ország tisztelgett, utolsó útjára ötszáz cigányzenész kísérte.

Juhász István előadását Kiss Ákos Jenő előadóművész Dankó Pista énekei tették felejthetetlenné, melynek dalolásába bekapcsolódott a nótázni szerető közönség is.

Kövessen minket a Facebookon is!