Helyi hírek 2017. február 22. 13:30

Idén is sok előadó csatlakozott a Wass Albert felolvasómaratonhoz Félegyházán

Képgaléria
Idén is sok előadó csatlakozott a Wass Albert felolvasómaratonhoz Félegyházán
A szépirodalmi ünnephez 8 évvel ezelőtt kapcsolódott Kiskunfélegyháza. Idén mintegy háromszázan vettek részt a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a Wass Albert felolvasómaratonon. Fiatalok és idősek, valamint közösségek vállalkoztak arra, hogy 15 órán keresztül idézzék az író, költő gondolatait. De Wass Albert mellett elhangzottak részletek Reményik Sándor, Tamási Áron, Sütő András és számos erdélyi író műveiből is. Félegyházán mi sem természetesebb, mint az, hogy a város szülöttei, Móra Ferenc és Petőfi Sándor kedvelt verseit, novella- és regényrészleteit is hallhattuk.


A rendezvényen megjelent előadókat és vendégeket Gulyás László, a félegyházi felolvasómaraton kezdeményezője és lelkes szervezője köszöntötte pénteken.

Rosta Ferenc alpolgármester megnyitójában így fogalmazott a rendezvényről: - Wass Albert jelentőségéről: sajnos csak halála után vált igazán népszerűvé hazánkban. Írásaiban olyan témákhoz nyúlt, amelyekről évtizedekig nem volt szabad beszélni. Az 1989-et megelőző évtizedekben nagyrészt rejtve maradtak a magyarországi és erdélyi olvasók előtt azoknak az íróknak a művei, akiket a kommunista irodalompolitika ellenségnek tekintett, illetve akik emigrációba vonulva elhatárolták magukat a kelet-európai társadalmaktól.

Ezen a két napon, akik felolvasnak az erdélyi írók, költők műveiből, vagy a hallgatóság körében foglalnak helyet, az irodalom azon gyöngyszemeivel találkozhatnak, amelyek jórészt az erdélyi magyarság életét mutatják be. Élményekkel, érzésekkel és értékekkel gazdagodnak.

A felolvasómaraton Szalóczy Pál előadásával kezdődött. A Kazinczy-díjas előadóművész után a pódiumra lépett Kiss Ákos Jenő, Tarjányi Lencsi és a Padkaporos Táncegyüttes, valamint a Csongrádi Versmondók Köre. A helyi iskolákat a Móra Ferenc Gimnázium, a Szent Benedek Szakközépiskola, Közgazdasági Szakközépiskola, a Constaninum és a Kossuth Szakképző diákjai képviselték kedvenc műveik felolvasásával. A helyi nyugdíjas klubok is számos előadóval jelentkeztek. A felolvasások közepette a Félegyházi Citerazenekar és Énekkar teremtett jó hangulatot.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!