Kultúra 2017. február 22. 11:30

Könyvtársarok - Oscar

Könyvtársarok - Oscar
A filmek szerelmesei nagy izgalommal várják a hétfői napot, hiszen magyar idő szerint február 27-én, hétfőn hajnali 2.30-kor a vörös szőnyeges bevonulással nyitják meg Los Angelesben a 89. Oscar-díj átadó gálát Los Angelesben, a Dolby Színházban.


Ahogyan tavaly, idén is szoríthatunk magyar filmért. Deák Kristóf Mindenki (angolul: Sing) című alkotását a legjobb élőszereplős rövidfilmek mezőnyében jelölték e rangos elismerésre. Zenéjén egy egész család két generációja dolgozott: Balázs Árpád – aki Kiskunfélegyháza díszpolgára – írta a csúcsjelenetben felcsendülő kórusművet, a Bodzavirágot; fia, Ádám, a film zeneszerzője. A 25 perces mozitól jókedvünk lesz, mert visszaadja a hitet a jóságban, a segítőkészségben és az együttérzésben.

Tavaly az első nagyjátékfilmjét készítő Nemes Jeles László rendezőre és alkotótársaira lehettünk büszkék, mert a Saul fia – 34 évvel Szabó István Mephistoja után – újra kiérdemelte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskát.

Váradi Júlia kulturális újságíró Saul útja címmel kiadott interjúkötetében arról olvashatunk, mi minden kellett ahhoz, hogy a holokausztról egészen új hangon megszólaló, új filmnyelvet teremtő alkotás szülessen.

A főszerepet alakító Röhrig Géza rendkívül sokoldalú: alternatív zenekar alapítója, a Kispál és a Borz egyik videoklipjének rendezője, bibliaoktató egy amerikai középiskolában és költő. Hetedik, egy átlagos méretű zakózsebben elférő, az ember, aki a cipőjében hordta a gyökereit című kötete közvetlen, érzékeny és letaglózó.

Seres Judit



 

Kövessen minket a Facebookon is!