Helyi hírek 2017. február 22. 09:30

Virágosítással szegik el a beruházások szálait

Képgaléria
Virágosítással szegik el a beruházások szálait
Emberléptékű és közösségközpontú. Nagy Ágnes városi főkertész szerint Félegyházának ezeket a sajátosságait érdemes szem előtt tartani akkor is, amikor a városra jellemző, egyedi hangulatot keressük. „Itt még lehet közösségben gondolkodni, és az erre való igénynek meg kell jelennie a köztereken is” – vallja a szakember, akinek következetességét és szakmai hozzáértését dicséri például Kecskemét páratlanul szép főtere, ugyanis hosszú ideje ő látja el a megyeszékhely főkertészi teendőit is.


Az önkormányzati választások után teljesen új szemlélet jelent meg Félegyháza közterület-gazdálkodásában. A jó gazda gondossága egyrészt virágos és gondozott közterekben, másrészt folyamatos fejlődésben mutatkozik meg, a részletek pedig egy előremutató koncepció elengedhetetlen darabjai.  A tavalyi háromszorosát, összesen mintegy 18 ezer egynyári növényt ültetnek el és gondoznak idén városszerte a KVI munkatársai. Többek között oroszlánszáj, rézvirágok, zsályák, kúpvirág, mályva, dália és verbéna színesíti majd Félegyházát. A virágosítás – együttgondolkodva a tervezett beruházások nyomán kialakuló változásokkal – a centrumon túl a különböző városrészeket is érintik. Ezt pedig az újfajta szervezés, a meghatványozódott odafigyelés és a ráfordított folyamatos munka teszi lehetővé – hangsúlyozza Nagy Ágnes, akit a jelenlegi városvezetés „csábított vissza” Félegyházára. A kísérletező kedvű szakember az intenzív parkfenntartásba egyre több területet bevonva olyan rendszert indított el, amely alkalmazkodik a növények természetes változásaihoz.

– Minden évelő növényfelület folyamatos mozgásban van: elterjed, nő, eltűnik, kipusztul, magokat szór… Ezekre – amelyek eddig „csak úgy voltak” - ráfér egy nagyobb felülvizsgálat. Ennek során ahol kikopott, ott pótoljuk, ahol elburjánzott, ott pedig ritkítjuk, szétültetjük. Az évek során kialakult virágágyakat közben egynyáriakkal színesítjük. Így válnak lépésről lépésre „élőbbé” a város közterei – foglalja össze a tervezett hatást a főkertész.

A szakember azt is elmondta, hogy idén a központon túl nagy figyelmet fordítanak a külső városrészek szervező erővel bíró területeire. A városháza és a könyvtár környékén a megszokott két nagy virágágyás egyelőre megmarad, de a „zöldváros” projekttel összefüggő beruházások miatt talán utoljára. Átvizsgálják a Móra tér teljes növényfelületét, már ősszel elkezdték, tavasszal pedig tovább folytatják a kiüresedett részek kitisztítását, a talajjavítást, a növények szétültetését. Az egytornyú templom környékét egynyári virágokkal teszik változatosabbá, a kéttornyú templomnál az évelők komplex rendbetételét tervezik, míg a József Attila Általános iskola előtti Fekete Pál szobor környékének új, rendezett arculatot adnak.  

A Petőfi lakótelepnél lévő körforgalom átépítésével párhuzamosan – amelynek során a jelenlegi piramisforma helyére egy városcímer kerül – megújul a zöldfelület is. Kiterjed a kertészek gondoskodása idén az uszoda környékére, és nagyszabású tervek vannak a temetőkkel kapcsolatban is. Ahogy Nagy Ágnes fogalmaz: egy bensőségesebb, szívhez szólóbb összképet szeretnének megteremteni, belesimulva például az Alsó-temetőben tervezett új ravatalozó beruházásával jár változásokba. Figyelmet fordítanak a városrészek közösségi találkozóhelyeire is, mint például a Móravárosban az orvosi rendelő környékére, a Bankfalui emlékhelynél, a Kossuthvárosi víztorony környékén. A virágosítással próbálják „elszegni” a városi beruházások, fejlesztések szálait a közterek gondos gazdáiként – mondja a főkertész, példaként említve többek között a Majsai úti lakótelepet, a Horváth Zoltán téri, vagy a Bankfalui játszótér környékét.

Ezt - a gondozott terület nagyságában és a kiültetett virágok darabszámában egyaránt megmutatkozó jelentős növekedést – az az egyedülálló fenntartási rendszer teszi lehetővé, ami Félegyházán a KVI keretein belül honosítottak meg – hangsúlyozza Nagy Ágnes. Három, egyenként 3-4 főből álló csoport végzi azt a városszépítő tevékenységet, amelyből egy a külső városrészek, kettő pedig az ötös által kettészelt keleti és nyugati szektor parkjainak és virágágyásainak folyamatos gazdája. Ezzel a koncepcióval és tulajdonosi szemlélettel Félegyháza jó úton halad afelé, hogy parkjai, ligetei, városrészi terei a közösségi élet méltó színterei legyenek.

Tóth Timea
 

Kövessen minket a Facebookon is!