Helyi hírek 2017. február 22. 17:30

Gyermekkorban észlelhető szembetegségek

Képgaléria
Gyermekkorban észlelhető szembetegségek
Jégh Roberta, optikus tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtár baba-mama klubjában. A szakember a kicsik szemproblémáiról és azok megelőzéséről beszélt az anyukáknak, hiszen ez egy olyan kérdéskör, ami felettébb foglalkoztatja az édesanyákat.


Sokszor csak az iskolakezdés idején derül ki, hogy valami gond van a gyermekek szemével. Nem látják a táblát, olvasási nehézségeik vannak, sokat pislognak, könnyeznek vagy megfájdul a fejük. A szakember éppen ezért azt javasolja, hogy még iskolakezdés előtt foglalkozzunk a gyermekek látásával és ne hanyagoljuk a bölcsődés- és óvodáskorú apróságok szemének megfigyelését és szűrését.

Az optikus hangsúlyozta, hogy a mai világban már szinte elkerülhetetlen, a kicsik számítógépes tárgyakkal való érintkezése, de a szülőknek ebben a korban még fokozottan védeniük kell a kisgyerekek szemét. Mérsékelni kell az elektronikai eszközökkel való játékot, ehelyett a szabadban való sétát lenne jó növelni, amely nem csak a szemnek, hanem az egészségnek kedvez. Egy fejlődő szemnek a lehető legrosszabb a mesterséges közeg – hangsúlyozta a szakember.

Azt javasolta a szülőknek, hogy a szűrővizsgálatokon túl a szembetegség legkisebb gyanúja esetén is keressenek fel egy szakembert, aki egy vizsgálat során kizárhatja a betegséget, ha pedig valóban kóros állapot diagnosztizálható, megkezdi a kezelést.
 

Kövessen minket a Facebookon is!