Helyi hírek 2017. február 23. 11:30 Forrás: Kerepesi Roland - diakonkormanyzat.hu

Félegyháziak az Országos Diákparlamentben 

Képgaléria
Félegyháziak az Országos Diákparlamentben 
„Demokrácia kicsiben”. Így is jellemezhető az Országos Diákparlament, amelynek idén Székesfehérvár adott otthont. A diákképviselők három napot felölelő tanácskozása az iskolai szintről építkezve, majd a megyei egyeztetéseket követően február 3-án nyílt meg Fejér megye székhelyén.


Bács-Kiskun megyét 11 diák, Kiskunfélegyházát Kerepesi Roland, a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, és Agócs Noémi a Constantinum Intézmény diákja képviselte.
Az ülés elején a diákok egyperces néma főhajtással emlékeztek meg az olaszországi busztragédia áldozatairól.

Az ünnepélyes megnyitón, amelynek a Vörösmarty Színház adott otthont, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a diákság jelenléte a törvényhozói szférában a demokrácia erősítését jelenti. Arra kérte a diákokat, hogy a fiatalok mutassanak példát a felnőtteknek, hogy képesek javaslataikkal a települési- és országos ügyekre hatást gyakorolni. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális-, oktatási-, ifjúságpolitikai- és sportügyi biztosa köszöntötte a diákokat. Szerinte a demokrácia nem az uralmon lévőkről, hanem azokról szól, akik belakják - hangsúlyozta a diákságnak. Amennyiben az emberek nem rendelkeznek az igénnyel, hogy aktivitást mutassanak, akkor az a demokrácia gyengeségének a jele. A jövő problémáit csak a ma oktatásával lehet megoldani.

Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár is beszédre emelkedett. Szerinte a diákönkormányzatiság az egyik legfontosabb az iskolákban - utalt a demokráciára.

A diákok az ügyeiket alapos körültekintéssel választották ki, amellyel kapcsolatban változtatásokat várnak a kormánytól.

Az Országos Diákparlament munkája során egy 50 pontból álló ajánlást fogalmazott meg. Az ajánlás tükrözi a küldöttek iskolai tapasztalatait, a megyei, regionális fórumok javaslatait és a szekcióüléseken elhangzottakat.

A „batthyányis” Kerepesi Roland elmondta, hogy számára nem csak azért volt értékes ez a néhány nap, mert új helyen járhatott és új embereket ismerhetett meg, hanem azért is, mert sok információt hallott a köznevelésről, az oktatási rendszerről és a pályaorientációról.

A diákparlament záró plenáris ülése utáni sajtótájékoztatón Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár elmondta, a fiatalok 52 pontot fogalmaztak meg, közülük kettőt a diákparlament nem fogadott el. Hozzátette: a felvetések között a legfontosabb azt volt, hogy az oktatási tárca és a diákság képviselői ne csak néhány évente találkozzanak egymással.

Fotó: Simon Erika

Bense Zoltán
 

Kövessen minket a Facebookon is!