Helyi hírek 2017. február 24. 12:30

Mától kézbesítik a megújult egyenlegértesítőket Kiskunfélegyházán

Mától kézbesítik a megújult egyenlegértesítőket Kiskunfélegyházán
Szerdán az általános tájékoztatót tartalmazó értesítők, határozatok kézbesítése kezdődött, pénteken már az új típusú QR kóddal ellátott csekket tartalmazó „Értesítő” leveleket is postára adták. Március 3-áig valamennyi félegyházi család és vállalkozás postaládájába eljutnak az adóhatóság levelei - tájékoztatta a szerkesztőséget Pap Ildikó, az Adócsoport vezetője.


Februárban zárult le az az egyeztetési folyamat a Magyar Posta, az önkormányzat számlavezető pénzintézete és a hivatal között, amelynek eredményeként saját, egyedi megszemélyesítéssel is kitölthetik csekkjeiket. Az adózóknak nem kell ezután összeget ráírni a csekkekre, mivel azt teljesen kitöltött módon vehetik kézbe a számlaleveleket. Aki mégis ragaszkodik hozzá, számára a régi módszer is elérhető marad. Újdonság, hogy a csekkek egyedi megszemélyesítése egy kétdimenziós vonalkódot (QR kódot) is tartalmaz, ami az ügyfél részről az egyszerűbb, gyorsabb befizetést, a hivatal részéről a hatékonyabb ügyfélbeazonosítást szolgálja.

A QR-kód jellegzetes, négyzetben elhelyezett kódok pontjait jelenti. Beolvasási irányát a három sarkában elhelyezett azonos minta segíti.  Ezzel a kóddal a csekkek alkalmassá válnak az „iCsekk” szolgáltatással történő befizetésre is. Az iCsekk alkalmazás letöltése minden esetben szükséges. Fontos a kódbélyeg lefényképezésekor (szkennelésekor) a mintázatot teljes pontossággal rögzíteni, ha ilyen fizetési módot választ az adózó. Rögzítéskor ne lógjon ki a keresőből egyik oldalról sem, mert az torzuláshoz vezethet, de fontos a mobiltelefon képfelbontására is ügyelni, mivel néhány jelpont rossz rögzítése hibához vezethet. Ezek a hibák ugyan a beolvasáskor többnyire kezelhetők, mivel a dekódolók bizonyos mértékű jeltorzulást képesek tolerálni, de nem árt az alaposság - hangsúlyozta a csoport vezetője. Figyelembe véve a mai kor igényeit (például a mobilhasználati szokásokat) elengedhetetlen volt a változás.

Szintén újdonság, de ez már a hivatal munkatársainak, hogy a QR-kóddal ellátott befizetésről elektronikus úton kap állományt az önkormányzat könyvelése. Így a befizetések gyorsabban kezelhetők lesznek. Nem lehet probléma az azonosító átrajzolása, a szomszéd befizetése saját néven, mivel a kód pontos adatokat tartalmaz beolvasásakor. Minden év márciusában mintegy 50 ezer tételt rögzítenek, amely időigényes feladat, átlagosan két hetet vesz igénybe. Idén ez a szám a tervek szerint néhány órára csökken majd. Ez jelentős idő, a nyomtatványok beszerzése pedig jelentős pénzmegtakarítást eredményezett a hivatal számára.

 

Kövessen minket a Facebookon is!