Helyi hírek 2017. február 25. 14:00

Emléktábla őrzi Blandina nővér munkásságát a Platán iskola falán

Képgaléria
Emléktábla őrzi Blandina nővér munkásságát a Platán iskola falán
A Móraváros létrejöttének 50. évfordulóján a Közelszőlői pihenőparkban a városrész második díszpolgárának Fazekas Ágnes Mária Blandina születésének 120. évfordulója alkalmából avattak emléktáblát február 24-én. A táblaavató ünnepségen Meizl Ferenc nyugalmazott igazgató méltatta Blandina nővér munkásságát.


Blandina nővér 1897. február 14-én született Kiskunfélegyházán. Édesapja dr. Fazekas Kálmán ügyvéd, főügyész, édesanyja Fazekas Franciska. Felmenői között többen részt vettek a város, illetve a vármegye vezetésében, Félegyháza érdekeinek képviseletében. Blandina nővér ezt a közügyek iránti érzékenységet, áldozatkész szellemet örökölte és vitte saját működési területére. 21 éves korában kérte felvételét a Miasszonyunkról elnevezett Kalocsai Szegény Iskolanővérek társulatába. Ekkor vette fel a Blandina nevet.

Páratlanul sikeres tanári és igazgatói pályafutása 1922-től kezdődött Kiskunfélegyházán a Constantinum intézményében. 1924-ben megszervezte az ország első középfokú kétosztályos gazdasági leányiskolát. Tette ezt minden állami és városi támogatás nélkül, ugyanis 48 holdas apai örökségének tiszta jövedelmét felajánlotta az iskola fenntartására.  Blandina nővér tanügyigazgatás területén szerzett országos érdemeit mutatja, hogy az iskola tantervét és érettségi utasításait is ő dolgozta ki. Szaktekintélye, érdemei nemcsak a szerzetes társulat és iskolája, hanem a város jó hírnevét is öregbítették. Végrendeletében összes vagyonát (600 ezer koronát) jótékony célokra és a város közönségére, mint általános örökösére hagyta. 2010-ben, a városalapítók napján posztumusz díszpolgári címet kapott, a rend Magyarországra településének évfordulója alkalmából – mondta el Meizl Ferenc Blandina nővér életútjának méltatásakor.

A nyugalmazott igazgató beszédét követően megköszönte a Közművelődési Egyesület elnökének Kapus Bélánénak az emléktábla költségeinek biztosítását, Bozóki Istvánnak az esztétikus fekete gránit emléktábla elkészítését, Wolnerné Vidéki Szilvia igazgatónőnek és a képviselőtestületnek a tábla elhelyezésének engedélyezését, Takácsné Medveczki Zsuzsanna tagintézmény vezetőnek és helyettesének Szunyi Anikónak, hogy Blandina nővér tiszteletére a Constantinum féltve őrzött képeit és dokumentumait a tanulókkal együttműködve kiállította az aulában.

s. r.

Kövessen minket a Facebookon is!