Kultúra 2017. február 26. 11:30

Félegyháziak a gulágon

Képgaléria
Félegyháziak a gulágon
Félegyháziak a gulágon – címmel tartottak előadást a Hattyúházban február 23-án. A rendezvényen időszaki kiállítás nyílt az 1944 és 1947 között, a Szovjetunióba hurcolt magyar kényszermunkások történetéről a városi könyvtár rendezvénytermében, a kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) előestéjén.


A zsúfolásig megtelt rendezvényteremben Gulyás László köszöntötte a megjelenteket. Köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal segítették a kiállítás létrejöttét és közreműködtek az emlékkönyv összeállításában, majd felkérte Kollár Lászlót, a Huszka József Hagyományőrző Egyesület titkárát a kiállítás megnyitására.

A gulágra elhurcoltak történetéről tartott előadást Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum muzeológusa és Molnár László történész.

A kutatások során katonai és egyházi levéltárakból, valamint egy napjainkban előkerült cirill betűs adatbázisból számos adat látott napvilágot. Tiszaalpár, Gátér és Bugac vonatkozásában sok következtetést vonhattak le a történészek a felkutatott halálozási adatokból. Az események feldolgozása során az érintettekkel, a túlélőkkel riportfilmek is készültek. Az előadásokon ezekből ismerhettek meg érdekes tényeket a jelenlévők.

Hamarosan egy könyv is megjelenik a gulág eseményeiről, annak félegyházi vonatkozásairól.


 

Kövessen minket a Facebookon is!