Helyi hírek 2017. február 27. 15:30

Gépjárműtulajdonosok figyelmébe! - Bővül a mentességre jogosultak köre

Gépjárműtulajdonosok figyelmébe! - Bővül a mentességre jogosultak köre
A gépjárműadóról szóló törvény módosítása 2017-től teszi lehetővé a mozgássérültek mellett például autista, látás- vagy hallássérültek és hozzátartozóik számára, hogy az évi 13 ezer forint összegű gépjárműadó-kedvezményt igényelhessék – tájékoztatta lapunkat Pap Ildikó, az adócsoport vezetője.


Korábbi években kizárólag súlyos mozgáskorlátozott magánszemélyek igényelhettek ilyen típusú adókedvezményt. Idén kibővült a mentességre jogosultak köre. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 5.§ f) pontjának módosítása alapján a súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő adózó, valamint az őt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó is igényelheti. Ez a változás egy régóta húzódó, rendszeresen jelentkező problémát oldott meg. 2017-től így lehetőségük van – a törvény változása alapján – a nem súlyos mozgáskorlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élők (Pl.: látás-, hallássérült, autista) és az őket szállítók számára kedvezményt biztosítani. Az adócsoport vezetője felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a hozzátartozó rendszeres szállítás címen kérelmezi a kedvezményt, minden esetben megvizsgálják az érvényes jogosítvány meglétét. Annak hiányában a kérelmet – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – elutasítják.

A mentesség egyéb feltételei változatlanok. Az eljárás minden esetben kérelemre indul. Jogosultság megszerzése esetén egy darab, 100 kW teljesítményt el nem érő személygépkocsi után 13 ezer forint adókedvezmény jár. Ha az éves adó meghaladja a 13 ezer forintot, akkor a sáv feletti adóösszeget meg kell fizetni. A gépjárműadóról szóló törvény (Gjt.) alkalmazásában a súlyos mozgáskorlátozott, egyéb fogyatékossággal élő személy állapotának minősítését továbbiakban is minden esetben szakvéleménynek kell igazolnia – hívta fel a figyelmet a csoport vezetője.

Azok az adózók, akik 2017-re ilyen jogcímen gépjárműadó-kedvezményt kívánnak érvényesíteni a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Adócsoportjánál beszerezhető nyomtatványon tehetik meg (6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth Lajos utca 1., I. emelet 54. iroda; e-mail: [email protected]).  



 

Kövessen minket a Facebookon is!