Helyi hírek 2017. március 2. 12:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Közfoglalkoztatásból a versenyszférába

Közfoglalkoztatásból a versenyszférába
Március 1-jétől meghirdették a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába segítő központi munkaerőpiaci programot, amelynek célja, hogy növekedjen a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra visszalépők aránya. A támogatással a közfoglalkoztatottak elhelyezkedésük esetén kaphatnak havi juttatást. A kérelem benyújtásának helye: ügyfél lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya.


I. Munkaerőpiaci helyzetkép, a programindítás indoka

A Kormány döntése értelmében az elkövetkezendő időszakban a cél a teljes foglalkoztatottság elérése. E cél eléréséhez az elsődleges munkaerőpiacon történő foglalkoztatást indokolt ösztönözni. A teljes foglalkoztatás akkor valósítható meg hosszútávon fenntartható módon, ha abban minél nagyobb arányt képvisel a versenyszféra, ha minél több új, adófizető munkahely jön létre, és ha azok, akik képesek és készek nyílt munkaerőpiaci feltételek mellett dolgozni, megfelelő segítséget kapnak az elhelyezkedésükhöz. Segítenünk kell a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű rétegek elhelyezkedését, és meg kell teremtenünk az érdekeltséget az egyén oldaláról a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépésre. A Kormány célja, hogy növelje a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra visszalépők arányát, mindezt rögzítették Magyarország Konvergencia Programjában is. A célok elérése érdekében 2015-ben egy új jogintézményt vezettek be. A közfoglalkoztatottak elhelyezkedési juttatásáról szóló 328/2015. (XI. 10.) Kormányrendelet alapján nyújtható támogatás a közfoglalkoztatottat ösztönzi a versenyszférában történő elhelyezkedésre oly módon, hogy közfoglalkoztatási jogviszony időtartamának lejártát megelőzően történő elhelyezkedése esetén juttatásban (egyfajta bónuszban) részesül.


II. A program célja, célcsoportja
A program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését.

A program célcsoportja
A Kormányrendelet alapján elhelyezkedési juttatás illeti meg kérelmére azt:

a) akinek a legalább egy hónapja fennálló közfoglalkoztatási jogviszonya a kérelem benyújtását megelőző 30 napon belül azért szűnt meg, mert a Polgári Törvénykönyv szerinti gazdasági társasággal, szövetkezettel (kivéve az iskolaszövetkezetet), egyesülettel, alapítvánnyal vagy az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény hatálya alá tartozó munkaadóval, vízi társulattal, valamint erdőgazdálkodóval a fővárosi és megyei kormányhivatal állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalának (a továbbiakban: járási hivatal) közvetítésével vagy anélkül, határozatlan idejű vagy legalább egy évre szóló határozott idejű munkaviszonyt létesített, és

b) aki a kérelem benyújtását megelőző két éven belül - ideértve az a) pontban meghatározott közfoglalkoztatási jogviszony időtartamát is - legalább 180 napig közfoglalkoztatási jogviszonyban állt.

A program megvalósítói
A programot a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett az állami foglalkoztatási szervként eljáró fővárosi/megyei kormányhivatalok és az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási/fővárosi kerületi hivatalok valósítják meg.


III. A program keretében nyújtható szolgáltatási és támogatási elemek

Munkaerőpiaci szolgáltatás nyújtása

A járási (fővárosi kerületi) hivatalok foglalkoztatási osztályai a program keretében általános és a helyi sajátosságokra is kitérő munkaerőpiaci információt nyújtanak. Ezt követően a beérkezett munkaerőigények alapján munkaerőközvetítést végeznek a legoptimálisabb elhelyezés érdekében.

Elhelyezkedési juttatás
Az elhelyezkedési juttatás összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) havi összegével, amely támogatást addig kapja az egyén, ameddig a közfoglalkoztatási jogviszonya munkaviszony létesítése hiányában fennállt volna. A támogatás folyósítása havi bontásban utólag történik.


IV. A program időtartama
A munkaerőpiaci program március 1-jétől december 31-éig tart.


V. A program forrása, költsége
A program keretében nyújtott támogatások forrását a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglakoztatási alaprész 2017. évi illetve 2018. évi központi kerete terhére. A program összköltsége 1 milliárd Ft, amelyből 700 millió Ft a 2017. évet, 300 millió Ft a 2018-as évet terheli a 2017. év végi kötelezettségvállalások áthúzódó hatásaként.


VI. A munkaerőpiaci programtól várt eredmény
A programba több ezer fő közfoglalkoztatott bevonását és a versenyszférában történő elhelyezkedésének elősegítését tervezik.

 

Kövessen minket a Facebookon is!