Helyi hírek 2017. március 6. 14:30

Fekete Pál Emlékverseny

Képgaléria
Fekete Pál Emlékverseny
A Platán iskola 2005 szeptemberében indította útjára a Fekete Pál-emlékversenyt azzal a nemes szándékkal, hogy méltó módon őrizzük városunkban az elismert tanár emlékét.


Március 2-án 9. alkalommal rendezték meg a versenyt, melyen 7 félegyházi iskola és Bugac csapata vett részt. Takácsné Medveczki Zsuzsanna tagintézmény-vezető köszöntőjében elmondta, hogy minden alkalommal igyekeztek olyan témát kínálni a benevező csapatoknak, amely a magyar irodalom, magyar nyelv, vagy a történelem egy-egy érdekes területére varázsolta a versenyzőket. A mostani verseny, mely Arany János születésének 200. évfordulójára esett, Arany életét, és fő művét, a Toldit tartalmazta, és mint ahogy a verseny kiírásában is megfogalmazták:

"Szeretnénk méltó módon emlékezni két nagyszerű emberre: Fekete Pálra, a kiváló tanárra, szakfelügyelőre, országgyűlési képviselőre, a tanítók tanítójára, és Arany Jánosra, a XIX. század egyik legnagyobb költőjére."

Az egész délutánon át tartó versenyen sokszínű feladatok: helyesírás, szépolvasás, totó, rejtvény, villámkérdések a Toldiból, a költő életútjának térképen való követése, események sorba rakása képek segítségével, tárgyak felismerése, szólásmagyarázatok várták az öttagú csapatokat. A leglátványosabb és a legnagyobb sikert hozó próba az utolsó volt, amelyben a csapatok egy-egy jelenetet mutattak be a műből, odavarázsolva Lajos király korát, a 14. századi Nagyfalut, Miklóst és családját.

A verseny befejeztével a zsűri nevében - melynek tagjai: Abonyi Szilvia, Andrásiné Czirle Katalin, Fekete Paula -, Wolnerné Vidéki Szilvia elnök elismeréssel szólt a kiválóan felkészült csapatok és a felkészítő tanárok munkájáról. Örömét fejezte ki, hogy az iskola tantestülete a családdal összefogva életben tartja az emlékversenyt, olyan lelkes felső tagozatos tanulók részvételével, amely korosztályért Fekete Pál tanár úr egész életében dolgozott tanári pályáján.

A verseny eredményei:

1. hely: Platán Utcai Tagintézmény (Demeter Barnabás, Kurucz Kornélia, Molnár Ádám, Retkes Hanna, Szabó Máté. Felkészítő: Gajdacsiné Vízhányó Brigitta, Kőháziné Kovács Mária)

2. hely: Rigó József Általános Iskola Bugac (Bónus Balázs, Papp Viktória, Seregély Dominik, Szűcs Anna, Szűcs Eszter. Felkészítő: Horváth Ida, Kovácsné Kiss Éva)

3. hely: Móra Ferenc Gimnázium (Biczók Panna, Nemcsok Krisztina, Nemes-Nagy Adél, Német Donát, Retkes Sára. Felkészítő: Fekete Zoltán)

Különdíjasok:

Legjobb helyesírók: Nemes-Nagy Adél - MFG, Demeter Barnabás - Platán

Legszebben olvasók: Retkes Hanna - Platán, Retkes Sára - MFG

Legjobb Toldi-jelenet előadója: Rigó József Általános Iskola csapata - Bugac

 

A díjazottak a Platán Iskoláért Alapítvány és a Fekete család által felajánlott értékes jutalmakat vehettek át. A család által alapított vándorkupát a házigazda Platán iskola őrizheti a következő versenyig.

 

Fotó: Kiss Gabriella,

Fekete Zsolt, Platán iskola 7. osztályos tanuló

 

Kövessen minket a Facebookon is!