Helyi hírek 2017. március 6. 09:30

Körkérdés: Mit vár a Kész Aréna megváltásától?

Képgaléria
Körkérdés: Mit vár a Kész Aréna megváltásától?
Jelentős tehertől szabadul meg a kiskunfélegyházi önkormányzat azzal, hogy a PPP-s konstrukcióban épült Kész Aréna városi sportcsarnok terheit 2017. április elsejétől átvállalja a magyar állam. Mint arról korábban már írtunk, a döntésnek köszönhetően több mint 2 milliárd forint marad a város kasszájában 2022-ig. Idén 150 millió forinttal nő az önkormányzat általános tartaléka, a következő években pedig több mint 300 millióra tehető a többletforrás. Egy átlagos félegyházi ritkán gazdálkodik ilyen nagyságrendű összeggel, a legtöbben fel sem tudjuk mérni pontosan mire is elég ennyi pénz egy 30 ezres lélekszámú városban. Most mégis arra kértük az utca emberét, hogy játsszon el a gondolattal: mire költene a felszabaduló összegből.

 

Szaulits Attila (50)

- A felszabaduló pénz egy részéből a fiatalokat segíteném. Fontos lenne, hogy itt maradjanak Kiskunfélegyházán és ne nagyvárosokba, vagy éppen külföldre költözzenek. Ehhez az kell, hogy a jövőjüket el tudják itt képzelni. A 2,1 milliárd forintból a helyi kisvállalkozásokat is támogatnám, ami munkahelyteremtéssel járna együtt. Ebből később a város is profitálhat.

 

Fodor Ferenc (34)

- Sportszerető emberként a felszabaduló összeg egy részét a sportra költeném. Szeretném, ha lenne egy nagyméretű műfüves pálya a városban, elkészülne a jelenlegi félpálya másik fele. Ez lehetőséget adna nagypályás labdarúgó mérkőzések megrendezésére, és a bérbeadásból a város is gyarapodna. A téli felkészülés alatt a félegyházi focicsapatok Kecskemétre és Kiskunmajsára jártak át edzeni, ami ugyancsak pénzbe került. Gazdaságos üzemeltetéssel jó befektetés lehetne. Emellett költenék utak javítására, újraaszfaltozásra. Elsőre sok pénznek tűnik, de beosztanám, és javaslatok alapján használnám fel.

 

Venyingi Istvánné (58)

Sok pénzről beszélünk, fel lehetne újítani az önkormányzati bérlakásokat, állagmegóvásra költeném a forrás egy részét. Véleményem szerint még több lakásra lenne szükség, nem tudnak a fiatalok hová költözni, kevés az albérlet a városban. Remélem, hogy az évente megmaradó pár száz milliót okosan fekteti be az önkormányzat.

 

Tóth Imréné (86)

- Örülök annak, hogy a Kész Aréna felépítése miatt a várost sújtó költségeket átvállalja az állam, nagy terhet jelentett ez az önkormányzatnak. A pénzből a kisnyugdíjasokat, a szegényeket és a családokat is támogatnám. Emellett költenék helyi intézményekre, iskolákra és fejlesztéseket valósítanék meg.

 

Horváth Attila (41)

- Az egészségügyre fordítanám a város kasszájában megmaradó összeget. Visszahoznám a szülészetet és a sebészetet. A régi SZTK épületét ugyancsak felújítanám, a rendelőket egy helyre csoportosítanám. Az egészségügy a legfontosabb, de különböző pályázatok önrészeként is felhasználható az összeg. Kis lépésekben haladva, logikusan elköltve a város profitálhat beruházásokból.

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!