Kultúra 2017. március 7. 11:30

Könyvtársarok - Arany és Petőfi barátsága

Könyvtársarok - Arany és Petőfi barátsága
200 évvel ezelőtt, 1817. március 2-án született Nagyszalontán az 55 éves Arany György és a 45 éves Megyeri Sára tízedik gyermeke János, aki később a magyar irodalom egyik legismertebb alakjává vált.


Neve hallatán először a Toldi jut eszünkbe, amelynek 12 énekét Básti Lajos előadásában hallgathatjuk meg. 1847-ben a Kisfaludy Társaság a 14 beküldött pályázat közül egyhangúlag ezt az alkotást ítélte a legjobbnak és a jutalmat felemelte 15-ről 20 aranyra. Mikor a befutott költő, Petőfi Sándor megtudta, hogy Az elveszett alkotmány után másodszor is az az Arany János nyert, akit még nem ismert, elkérte a kéziratot Erdélyi Jánostól, melyet a legenda szerint egy ültő helyében olvasott végig a Pilvax kávéházban. A mű annyira lenyűgözte, hogy prózai és verses levélben köszöntötte pályatársát. Arany válaszával kezdődött legendás barátságuk, amely mindössze 2 és fél évig tartott.

Gyakran váltottak levelet, amelyekben az irodalom és a politika nagy kérdései mellett jutott hely a tréfálkozásnak is. Petőfi szándékosan vegyített levelébe angol szavakat, hiszen tudta, hogy Jankó akkor épp ezzel a nyelvvel foglalkozott, Shakespeare drámáit fordította.

Először 1847 júliusában találkoztak: Petőfi 9 napot töltött Nagyszalontán. Ott tartózkodása idején lerajzolta a költőt és megírta Arany Lacinak című gyermekversét. Zoltánka születésekor az ifjú pár Aranyékat kérte fel keresztszülőknek. Mikor Petőfi beállt Bem tábornok mellé, szeretett feleségét és kisfiát barátjára bízta.


 

Kövessen minket a Facebookon is!