Kultúra 2017. március 13. 20:00

Erdélytől a Himalája csúcsáig

Képgaléria
Erdélytől a Himalája csúcsáig
Varga Csaba 2013 júliusában jutott fel a Karakorum-hegységben, a kínai-pakisztáni határon fekvő 8035 méter magas Gasherbrum II. csúcsára. Alig egy év múlva a 8051 méteres Broad Peaket is legyőzte társával, Suhajda Szilárd békéscsabai hegymászóval. A „csúcsdöntésekről”, és arról, hogy miért vonzzák ezek a kihívások, expedíciók, a városi könyvtár Földrajzi Szabadegyetemének legutóbbi foglalkozásán számolt be a nagyváradi hegymászó, akit Bense Zoltán földrajztanár, a sorozat szervezője mutatott be a közönségnek.


Varga Csaba részletesen szólt az expedíciók előkészítéséről, arról, hogy miként vezetett az út az alaptábortól a csúcsig, és mindeközben milyen élményeket lehetett-kellett átélniük.
Hogy mi vonz valakit a veszélyes hegymászói teljesítményekhez?  Erről így nyilatkozott: - Kiskoromtól érdekelt a földrajz, vonzottak a hegyek, a felfedezések. Szerettem Attenborough filmjeit, tele voltam kalandvággyal. Kezdetben a Bihar-hegység karsztvidékeit, erdeit, barlangjait jártam túrázóként, majd egyre magasabb csúcsokat hódítottam meg. Ez a legkedvesebb hobbim, ami mára életformámmá vált. Következő célom a világ második legmagasabb hegycsúcsának, a K2-nek a meghódítása oxigénpalack nélkül.

(A Földrajzi Szabadegyetem Erdélytől a Himalája csúcsáig című előadásának támogatója a Nemzeti Kulturális Alap volt.)

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!