Helyi hírek 2014. június 6. 11:49

„Itthon, otthon vagy!”

Képgaléria
„Itthon, otthon vagy!”
Országos földrajz versenyt hirdetett általános- és középiskolások számára a Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet. A verseny célja az volt, hogy bővítsék a földrajz tantárgy iránt érdeklődő tanulók ismereteit, tudását.

A verseny középpontjában a műveltségterület által felölelt természeti, társadalmi-gazdasági és környezeti folyamatok, a környezetünkben való eligazodás állt. Emellett – a műveltségterület témájából adódóan – megjelentek napjaink aktuális eseményei, természeti, társadalmi-gazdasági és környezeti folyamatai is.

Fő cél a szűkebb környezet természeti és társadalmi értékeinek feltárása mellett hazánk földrajzi és társadalmi fejlődésének alaposabb megismerése volt. A tanulók számára egységes, objektív és átlátható értékelési rendszer alkalmazásával a verseny sikerélményt nyújtó lehetőség, amely egyszerre hozzájárult a szereplési és a versenyzési rutin kialakulásához is.

A három fordulós verseny anyaga az általános és középiskolai kerettantervek tartalmára épült, figyelembe véve az adott évfolyam tananyagát, emellett kiegészült napjaink aktuális földrajzi vonatkozású természeti, társadalmi-gazdasági és környezeti eseményeivel, folyamataival.

A verseny első fordulójában a tanulók írásbeli feladatokat oldottak meg, melyek típusai a korosztály iskolarendszerű oktatásában használatos tankönyvekben, munkafüzetekben is fellelhetők. A második fordulóban pályamunkában mutatták be lakóhelyük, illetve a lakóhely környezetének egy kiválasztott, jelentős idegenforgalmi, turisztikai nevezetességét, ennek vonzerejét.

A döntőbe évfolyamonként a tizenkét legjobb eredményt elérő tanulókat hívták be. A Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2 diákja is bejutott az országos döntőbe. A döntőben egy háromnapos osztálykirándulást kellett megtervezniük a versenyzőknek, melyben az adott tájegység természeti és idegenfogalmi nevezetességeit kellett ismertetniük, 15 percben. Az előadásukhoz turistatérképet használtak. Az idei tanév témája: Tavak a Dunántúlon (Fertő-tó, Kis-Balaton, Balaton, Velencei-tó).

Lőrincz Alexandra a Velencei-tavat, míg Rádi Kristóf a Balatont mutatta be. A szóbelin a maximális 100 pontból Kristóf 96 pontot,míg Alexandra 90 pontot kapott. Összesítettben,a maximális 250 pontból Rádi Kristóf 234 pontot teljesített, így 3. helyezést, Lőrincz Alexandra 223 pontot ért el, 6. helyezett lett. A szóbeli feleletek után kisebb sétát tettek Veszprém városában. Ellátogattak a Szent Benedek hegyi kereszthez, megnézték Veszprém egyik kedvelt pihenőhelyét, a Szerelem-szigetet. Hazafelé útba ejtették a Velencei-hegységet és a tavat.

A diákok felkészítő tanára: Bense Zoltán

Kövessen minket a Facebookon is!