Helyi hírek 2017. március 14. 08:15 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Nyolc lépés az online támadások ellen

Nyolc lépés az online támadások ellen
Egy kiberbiztonsági cég alábbi ajánlásai közül ha csak egyet is betartanak, máris nagyobb biztonságban élhetik online mindennapjaikat.


1. Mindenhová más-más jelszó
Nehéz ezt betartani, de ne használják több szolgáltatáshoz ugyanazt a jelszót. Minden egyes weboldalhoz egyéni jelszót adjanak meg – használhatnak jelszógenerátort is a feladatra. A jelszavak legyenek hosszúak, bonyolultak, tartalmazzanak kis- és nagybetűt, számot is. Eszükbe se jusson papírra leírni őket, vegyék igénybe a jelszómenedzselő megoldásokat.

2. Frissítsenek
Ne halogassák a frissítések telepítését, a legtöbb közülük olyan biztonsági lyukakat foltoz be, melyekről a hekkerek már tudnak. Gyakran, időben frissítsenek! Frissítsék a szoftvereiket, de a hardverek – például a router – vezérlőprogramjáról (firmware) se feledkezzenek meg.

3. Készítsenek adatmentést
A fájljaikat használhatatlanná titkosító zsarolóvírusokra egy egész iparág épül. A zsarolóvírusok ellen a leghatásosabb védekezés, ha rendszeresen készítenek biztonsági mentést adataikról. Ezt a mentést ne hálózatba kötött adattárolóra bízzák, hisz a zsarolóvírusok gyakran a külső lemezek adatait is titkosítják.

4. Vigyázzanak az e-mailben küldött linkkel
Mindig gyanakvással éljenek, ha egy ismeretlen feladótól érkező e-mailben kell egy linkre kattintaniuk. Az adathalász támadások egy közismert szolgáltatót másoló hamis oldalra visznek, ahol bűnözőknek adhatják meg önként adataikat. Helyette a böngészőben kézzel adják meg az ismert webáruházak és az internetbankjuk címét.

5. Keressék a lakat jelet online vásárláskor
A legtöbb weboldal titkosított, biztonságos kapcsolaton keresztül kommunikál a felhasználókkal, adataikat titkosítva továbbítja. Hogy az adott weboldal biztonságos, onnan tudják, hogy a webböngésző címsora elején egy kis lakat ikon jelenik meg, amelyet „https” követ. Amikor fizetnek, személyes adatokat adnak meg, ezért mindenképp győződjenek meg, hogy biztonságos a kapcsolat.

6. Ne küldjenek bankkártyaadatokat
Bármilyen hivatalosnak tűnő felszólítást is kapnak, e-mailben vagy szöveges üzenetben senkinek se küldjék el bankkártyájuk adatait. A bankok ilyen úton soha nem kérik az ügyfelek adatait, nem kérnek adategyeztetést, frissítést. Az e-mail vagy üzenet később hekkerek, adataik az adathalászok kezébe kerülhetnek.

7. Változtassák meg a gyári jelszavakat
A vásárolt, az ajándékba kapott okos készülékeknél sok esetben a gyártó alapból feltett egy jelszót, felhasználónevet. Mielőtt a készülékre bíznák személyes és banki adataikat, házunk védelmét, mindenképp változtassák meg a gyári azonosítókat.

8. Közösségi megosztás előtt gondolkodjanak!
Lehet, hogy elcsépelt, de ismételten fel kell hívni a felhasználók figyelmét: nem kell mindent megosztani a Facebookon, előbb gondolkodjanak, és utána posztoljanak. Egy poszt örökre megmarad.


 

Kövessen minket a Facebookon is!