Helyi hírek 2017. március 16. 09:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Megszűnő hatósági díjak

Megszűnő hatósági díjak
Húsz hatósági díj szűnik meg március 16-ától a a közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről szóló 2017. évi II. törvény alapján.


A Kormány által kezdeményezett, 2016 nyarán tartott lakossági konzultáció során az állami rezsicsökkentéssel kapcsolatban összesen 142 589 db kérdőívet töltöttek ki a megkérdezettek. Az állami rezsicsökkentés mostani üteme várhatóan összesen 1,6 milliárd forint megtakarítást eredményez majd idén, amiből a vállalkozások 1,2 milliárd forintra, a magánszemélyek 385 millió forintra számíthatnak.

Ezentúl többek között nem kell illetéket fizetni az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért, a 65 évnél idősebbeknek pedig a magánútlevélért. Nem lesz díjköteles a családi név korrekciójára irányuló eljárás sem. 

A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése érdekében nem kell fizetni a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány (OEP igazolás) kiállításáért. Megszüntetik továbbá a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó illetéket is. 

A vállalkozások terheit a későbbiekben jelentősen könnyíti, hogy mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, vagy kft-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon. Utóbbi ügycsoportban közzétételi költségtérítést sem kell fizetni.

Az építésügyi eljárási szabályokkal összefüggésben is több illeték csökken vagy megszűnik. A nem hiteles, elektronikus tulajdonilap-másolatot például évente kétszer díjmentesen lehet lekérni. A módosítás értelmében illetékmentes lesz az öntözési berendezések engedélyezésnek eljárása. A döntés érinti az igazságszolgáltatást is, a továbbiakban nem kell díjat fizetni az igazságügyi szakértői névjegyzékbe történő bejegyzés és a szakterület kiterjesztése esetén. 



 

Kövessen minket a Facebookon is!